Evenimentul Zilei > Justitie > Fostul ministru Sorin Dimitriu a scăpat de un dosar DNA. Ce a decis Tribunalul București
Fostul ministru Sorin Dimitriu a scăpat de un dosar DNA. Ce a decis Tribunalul București

Fostul ministru Sorin Dimitriu a scăpat de un dosar DNA. Ce a decis Tribunalul București

Fostul ministru Sorin Dimitriu a scăpat fără condamnare într-un dosar DNA legat de schimbarea destinației unor fonduri europene. Dimitriu a mai fost implicat în două dosare, în unul dintre acestea fiind condamnat cu suspendare.

Fostul ministru Sorin Dimitriu a scăpat de un dosar DNA! Tribunalul București a pronunțat, pe 19 februarie, sentința într-un dosar instrumentat de procurorii DNA și trimis în instanță în ianuarie 2019.

Fostul ministru Sorin Dimitriu a scăpat de un dosar DNA! S-a prescris răspunderea penală

Astfel, judecătorii au decis să înceteze procesul penal faţă de inculpații Sorin-Petre Dimitriu, Gabriel-Dan Mihuț și Laurenția Vasilescu. De asemenea, decizia se aplică și față de inculpata Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB). Este vorba de săvârşirea infracţiunii împotriva intereselor financiare ale Comunităților Europene. Este o infracțiune prevăzută de art.182 alin.1 din Legea 78/2000, cu aplicarea art. 35 alin.1 C.p. (4 acte materiale), ca urmare a prescrierii răspunderii penale. Hotărârea poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Dimitriu a demisionat din funcția de președinte al Camerei de Comerț și Industrie în 2019

Instanța a mai decis să respingă acţiunea civilă formulată de Ministerul Fondurilor Europene. De asemenea, să ridice sechestrul asigurător instituit asupra unui imobil. Acesta e situat în str. Hristo Botev nr. 21A, fiind în proprietatea CCIB. Hotărârea nu este definitivă. Ea poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

În septembrie 2019, Sorin Dimitriu a demisionat din funcția de președinte al CCIB. El a fost condamnat definitiv, de Curtea de Apel București, la 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare, într-un dosar ce viza fraude cu fonduri europene. Instanța de fond îl condamnase pe Dimitriu, la începutul lui 2019, la 4 ani și o lună de închisoare cu executare.

Reprezentanții Camerei de Comerț și Industrie au schimbat destinația fondurilor UE

Procurorii DNA au arătat că, începând cu anul 2009, reprezentanții CCIB au demarat derularea a 27 de proiecte, cofinanțate din bugetul Fondului Social European în cadrul Programului Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013.

În urma cercetărilor efectuate, s-a stabilit că, în perioada 2010-2012, în contextul implementării a 4 astfel de proiecte, inculpații C.C.I.B., Sorin-Petre Dimitriu și Gabriel-Dan Mihuț au schimbat, fără respectarea dispozițiilor legale, destinația fondurilor obținute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei. Aceștia au beneficiat de sprijinul Laurenției Vasilescu.

Sorin Dimitriu și Gabriel Mihuț au utilizat fondurile pentru alte destinații ce nu erau aferente direct proiectelor, ci în funcție de anumite necesități ale C.C.I.B. Astfel, suma totală de 2.081.953 lei a fost transferată din conturile de prefinanțare ale celor 4 proiecte în contul curent al Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București. CCIB a restituit suma de 1.982.617 lei din cei de 2.081.953 lei utilizați în alte destinații decât cele prevăzute în proiect. Ministerul Educației Naționale s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 3.015.918 lei.

Cei 4 inculpați au mai fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție, în alte două cauze penale, pentru săvârșirea unor infracțiuni similare. Doar într-unul dintre dosare, inculpații au fost condamnați, însă la închisoare cu suspendare. Mai multe detalii despre acest subiect aici.

Sursa: Justnews