Evenimentul Zilei > Social > Caracatița de interese a PSD din județul Alba. Șefa de la POSDRU spune că ANI a verificat-o, dar nu a cercetat-o
Caracatița de interese a PSD din județul Alba. Șefa de la POSDRU spune că ANI a verificat-o, dar nu a cercetat-o

Caracatița de interese a PSD din județul Alba. Șefa de la POSDRU spune că ANI a verificat-o, dar nu a cercetat-o

După publicarea articolului „Caracatiţa de interese a PSD din judeţul Alba”, publicat în 22 martie 2019, articol prin care invitam persoanele implicate într-un cerc relațional săși spună punctul de vedere, am primit la redacție precizări ale doamnei Ionela Mihăilescu, director executiv al OIR POSDRU Regiunea Centru. Pentru că au trecut mai multe zile de la apariția articolului, am să redau scurtul fragment care se referea la parcursul profesional al Ionelei Mihăilescu, urmând ca apoi să citiți replica directoarei acuzate de sursele locale Alba, care au făcut dezvăluiri despre ”caracatița politică” din zonă.

„Ionela Maria Mihăilescu, un angajat al Agenției Județene pentru Plăți si Inspecție Socială Alba (AJPIS), a reușit sa ajungă director executiv al Organismului Intermediar Regional pentru Programul Operațional Capital Uman (POCU), Centru din subordinea Guvernului României. Aceasta se afla în stare de incompatibilitate cu funcția vizată, pe fondul unui conflict de interese.

Mai întâi, Ionela Mihăilescu a fost numită în funcția de execuție vacantă în instituție, pentru ca, ulterior, să fie numită chiar în funcția de director executiv pe perioadă nedeterminată, pe fondul expirării mandatului directorului interimar OIR POCU Centru, Paula Pleșa (15.12.2018).

Între 2013-2018, a obținut venituri de la mai multe firme și ONG-uri care au avut calitatea de beneficiari ai programului POSDRU, ulterior având proiecte în evaluare la POCU. Pe perioada în care și-a desfășurat activitatea în cadrul AJPIS Alba, Ionela Maria Mihăilescu și-a rotunjit venitul din programe și cursuri cu fonduri europene pe linia formării profesionale a adulților.

 

Explicațiile Ionelei Mihăilescu

 

”Se afirmă, în mod incorect şi fără niciun fel de dovadă, faptul că mă aflu în stare de incompatibilitate cu funcţia de director executiv al OIR POSDRU Regiunea Centru, pe fondul unui conflict de interese, aşa cum ar fi informat „surse din zona administrativă a judeţului Alba”. Incompatibilitatea în funcţia publică poate fi stabilită doar de către Agenţia Naţională de Integritate, agenţia care, de altfel, este abilitată să se pronunţe şi cu privire la existenţa sau inexistenţa vreunui conflict de interese al funcţionarului public. În acest sens, precizez că toate speculaţiile la adresa vreunei incompatibilităţi sau conflict de interese în care m-aş fi aflat ar fi trebuit să se regăsească cel puţin în demararea de către ANI a unei cercetări administrative la adresa mea. În fapt, în luna iulie a anului 2018, a fost înaintată către ANI o sesizare la adresa mea, având ca obiect starea mea prezumtivă de incompatibilitate şi de conflict de interese, care, de altfel, face şi obiectul articolului publicat de dumneavoastră.

În vederea verificării aspectelor semnalate, ANI a solicitat toate documentele relevante pentru calitatea mea de funcţionar public. Din discuţia pe care am purtat-o ulterior cu funcţionarul de integritate responsabil de sesizarea la adresa mea, a rezultat că aceasta nu s-a confirmat, a fost tratată ca simplă petiţie şi nu a fost transformată în dosar al cercetării administrative.

În ceea ce priveşte parcursul meu profesional, menţionez că, în data de 24.05.2018, am fost transferată în interesul serviciului, de la AJPIS Alba la OIR POSDRU Regiunea Centru, pe o funcţie publică de execuţie, iar, în prezent, exercit cu caracter temporar, potrivit legii, funcţia publică de conducere de director executiv al organismului intermediar. (…)

Singura mea legătură profesională cu POSDRU (program care s-a încheiat) este aceea că, începând cu anul 2014, am deţinut şi calitatea de specialist în cadrul Comisiei de Autorizare a Judeţului Alba, participând astfel, ca preşedinte sau membru al comisiilor de examinare, la examinarea absolvenţilor cursurilor de formare profesională organizate şi în cadrul POSDRU. Calitatea mea de specialist în cadrul acestei comisii a încetat însă, la cererea mea, în data de 23.05.2018, înaintea transferului meu la OIR POSDRU Regiunea Centru.

De asemenea, în ceea ce priveşte afirmaţia potrivit căreia aş fi evaluat proiecte POCU, subliniez că, deşi am fost transferată pe o funcţie publică de execuţie vacantă din cadrul Compartimentului Evaluare şi Contractare Proiecte, nu am evaluat niciun proiect POCU, rolul meu fiind acela de monitorizare a implementării proiectelor. Mai subliniez că beneficiarii POSDRU la ale căror examene am participat în trecut, nu au avut calitatea de beneficiar sau partener în proiectele POCU monitorizate de mine în anul 2018.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.