Evenimentul Zilei > Actualitate > O nouă aeronavă de vânătoare F-16 va întări Forțele Aeriene ale României
O nouă aeronavă de vânătoare F-16 va întări Forțele Aeriene ale României

O nouă aeronavă de vânătoare F-16 va întări Forțele Aeriene ale României

În România a ajuns, joi, o aeronavă F-16, plecată din Portugalia, care va fi folosită de Armata Română în perioada imediat următoare.

Armata Română va fi dotată cu o aeronavă F-16 Fighting Falcon. Care completează Escadrila 53 și care a ajuns în țara noastră joi seară, din Portugalia, după cum au informat reprezentanții Ministerului Apărării Naţionale (MApN), pe pagina oficială de Facebook. Acest aparat, F-16 Fighting Falcon, completează lista de achiziţii de aeronave de vânătoare destinate pentru Forţele Aeriene Române. După cum au mai anunțat cei de la MApN.

„Aeronava F-16 Fighting Falcon care completează Escadrila 53 a ajuns în această seară în România! După un zbor de mai mult de 3500 de kilometri din Portugalia, cu o oprire de realimentare în Italia, cel de-al 17-lea F-16 a aterizat în siguranță în această seară la Baza 86 Aeriană, întregind astfel lista de achiziții de aeronave de vânătoare pentru Forțele Aeriene Române.” Se precizează în anunțul de pe rețeaua de socializare.

Procesul de școlarizare pentru folosirea F-16 a început în anul 2014

„În septembrie 2014, primii militari aparţinând Forţelor Aeriene au început, la Baza Aeriană de la Monte Real, Portugalia, un proces de învăţare lung, intens, dar cu multe promisiuni de satisfacţie profesională.

Programul avion multirol a debutat în anul 2014 din necesitatea de a augmenta sistemul național de apărare prin dezvoltarea puterii aeriene și a condus la un schimb de generații din toate punctele de vedere la nivelul Forțelor Aeriene: tehnologic, dezvoltarea resursei umane, infrastructură și mentalitate (…).” Au mai scris oficialii de la Ministerul Apărării.

Primele șase avioane au decolat spre România în 2016

„În anul 2016, pe data de 29 septembrie, de la Baza Aeriană 5 Monte Real, au decolat spre România primele şase avioane F-16.
În data de 14 martie 2019, la Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” a avut loc evenimentul oficial de începere a misiunilor de Poliție Aeriană executate de aeronava multirol F-16 Fighting Falcon.

Achiziția noului lot de cinci avioane F-16 Fighting Falcon și a pachetului de bunuri și servicii aferent va asigura creșterea securității României prin executarea permanentă a apărării spațiului aerian național/NATO, pe timp de pace și în situații de criză, prin Serviciul de Luptă Permanent – Poliție Aeriană (SLP-PA), sub comanda NATO (…)” S-a mai transmis în mesajul respectiv.