Evenimentul Zilei > Actualitate > Avioanele multirol F-16 se modernizează. Câte astfel de aparate are România
Avioanele multirol F-16 se modernizează. Câte astfel de aparate are România

Avioanele multirol F-16 se modernizează. Câte astfel de aparate are România

Avioanele multirol F-16 se modernizează. E vorba de softul folosit de aceste aparate de luptă aflate în dotarea foarte multor forțe aeriene.

Avioanele multirol F-16 se modernizează. Potrivit unui anunț al oficialilor Lockheed Martin Corp. compania a obținut un contract pentru modernizarea aparatelor F-16.

Este vorba despre dezvoltarea, integrarea și livrarea de actualizări pentru sistemul software de planificare a misiunilor.

Avioanele multirol F-16 sunt în prezent operate de forțe aeriene din Asia, Africa de Nord, America de Sud și Europa. Și România are 17 astfel de aparate de luptă.

Avioanele multirol F-16 se modernizează

Contractul de modernizare este în valoare de 64,2 milioane de dolari. Acesta prevede dezvoltarea, integrarea, testarea și livrarea actualizărilor software-ului Joint Mission Planning System Unique Planning Component/Mission Planning Environment.

Contractul obținut de Lockheed Martin Corp. se va executa în Owego, New York. Tot programul este programat să dureze până în ianuarie 2029.

Actualizarea sistemului software cuprinde țări care dețin sau urmează să primească avioane multirol F-16. Din Europa, acestea sunt: România, Polonia, Croația, Slovenia, Slovacia, Grecia și Bulgaria. Vor fi modernizate și avioanele F-16 din Taiwan, Maroc, Chile, Columbia, Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Singapore, Egipt, India , Indonezia, Iordania, Coreea, Oman, Pakistan, Filipine și Thailanda.

F-16, un succes inclusiv comercial

Contractul de modernizare se va desfășura prin centrul de achiziții al aviației americane – Air Force Life Cycle Management Center (AFLCMC). Modernizarea se va desfășura în cadrul programului de vânzări militare externe (Foreign Military Sales), ale SUA, potrivit se unui comunicat publicat pe 29 ianuarie de Departamentul Apărării de la Washington, citat de UmbrelaStrategică.

Aparatul F-16 are un total de 4.588 de aeronave livrate către 29 de țări în ultimii 40 de ani. Avionul de luptă F-16 este și un succes în ceea ce privește exporturile. În acest moment F-16 cel mai popular avion multirol din lume.

Aparatul a fost proiectat și dezvoltat în anii ’70, dar avionul continuă să genereze vânzări consistente americanilor de la Lockheed Martin. Compania anticipează că va reuși să convingă o serie de state din Africa, America de Sud și Asia de Sud-Est să achiziționeze, de asemenea, avioane F-16 multirol.