Evenimentul Zilei > Actualitate > Nuntă doar cu asistentă medicală. Ce prevăd măsurile de relaxare propuse de autorități
Nuntă doar cu asistentă medicală. Ce prevăd măsurile de relaxare propuse de autorități

Nuntă doar cu asistentă medicală. Ce prevăd măsurile de relaxare propuse de autorități

Nunțile nu se vor putea organiza, de la 1 iunie, decât în prezența unei asistente medicale sau a unui alt cadru sanitar care se va ocupa de recoltarea probelor biologice de la invitați.

O asistentă medicală va trebui să participe, obligatoriu, la nuntă și la celelalte evenimente care vor fi organizate începând cu 1 iunie. Autoritățile pregătesc noi măsuri de relaxare pentru perioada de vară. Între acestea, ar urma să fie permisă și organizarea petrecerilor, nunților și botezurilor în anumite condiții.

Astfel conform informațiilor obținute de Antena 3, la petreceri, pe lângă lăutari, mirii ar putea fi obligați să invite și o asistentă medicală. Acesta va trebui să se ocupe de recoltarea probelor biologice, în vederea testării, de la invitați. Accesul invitaților la petrecere ar putea fi condiționat de un test COVID-19 negativ, ori de dovada vaccinării.

„Dacă lucrurile vor sta așa, suntem foarte bucuroși. Asta înseamnă că eforturile noastre chiar au dat roade. Are sens ca, pe lângă persoanele vaccinate, care nu sunt suficiente în acest moment, să aibă acces și cei care dovedesc că nu au COVID în ziua evenimentului ori cei care dovedesc că au trecut prin boală.

În ceea ce privește prezența unei asistente medicale, sau a unui cadru medical, este evident că ne asumăm cu toții că acesta nu va fi un an obișnuit, așteptăm normele autorităților privind implementarea efectivă a acestui triaj de la nunți sau evenimente”, a declarat Dora Pătrașcu, organizator nunți, conform Antena 3.

Propunerile Ministerului Economiei

Ministerul Economiei a făcut o serie de propuneri pentru măsurile de relaxare care ar urma să intre în vigoare de la 1 iunie. Acestea sunt diferite, conform Antena 3, de cele făcute în cadrul Comitetului Interministerial.

Potrivit sursei citate, masca nu va mai fi obligatorie în aer liber, începând cu 1 iunie, dacă se va ajunge la un grad de vaccinare de 50%. Același lucru ar trebui să se întâmple și în spațiile publice, însă aici gradul de vaccinare ar trebui să crească la 70%.

Românii vor scăpa de restricțiile de circulație dacă gradul de vaccinare va depăși 50% din populația țării.

Ce se propune pentru industria hotelieră

Pentru industria hotelieră se elimină limitarea gradului de ocupare de 70%, iar evenimentele din interiorul hotelurilor vor putea fi organizate doar cu persoane vaccinate. Accesul la piscine, atât în cazul celor interioare cât și a celor exterioare, se va face, doar în cazul persoanelor imunizate sau a celor care au fost infectate și pot demonstra acest lucru.

În cazul barurilor și restaurantelor, se elimină limitările privind capacitatea de servire, însă vor fi impuse măsuri de distanțare fizică. La o incidență între 3 și 7,5 cazuri la mia de locuitori restaurantele rămân deschise doar pentru persoanele vaccinate.