Nu ai avut Covid-19 până acum? Acestea sunt semnele care arată că este posibil să fi avut deja boala

Nu ai avut Covid-19 până acum? Acestea sunt semnele care arată că este posibil să fi avut deja boala Sursa: Pixabay

Dacă nu ai fost diagnosticat cu Covid-19 până acum, ai putea fi tentat să spui că ești unul dintre puținii norocoși. Dar nu te bucura, pentru că e posibil să fi avut deja Covid și nu ți-ai dat seama pentru că simptomele tale păreau banale.

Dacă te-ai simțit puțin „indispus” în ultimele luni, dar nu știai prea bine ce se întâmplă, iată 14 semne tăcute că este posibil să fi fost infectat cu Covid-19:

Ai anticorpi naturali

Nimeni nu recomandă  testarea de rutină a anticorpilor,  dar aceste teste sunt disponibile şi extrem de utile, spune Matthew B. Laurens, MD, MPH, profesor de pediatrie la Universitatea din Maryland Scoala de Medicina din Baltimore. „Există un test de anticorpi care vă poate spune dacă ați fost expus la o infecție naturală și există un alt test de anticorpi care analizează răspunsul la vaccinul COVID-19”, explică Laurens. „Dacă sunteți pozitiv pentru ambele, ați avut COVID-19

Ne puteți urmări și pe Google News

Ai fost puțin deprimat acum câteva luni

Spre deosebire de variantele anterioare, simptomele Omicron tind să fie ușoare la persoanele care sunt complet vaccinate, spune Len Horovitz, MD, specialist pulmonar la Spitalul Lenox Hill din New York City.  „Dacă nu te-ai simțit suficient de rău încât să te gândești să fii testat, ai fi putut avea COVID-19 și te-ai fi recuperat fără un diagnostic oficial”.

Febra și tusea ta nu au fost gripă

Ai avut febră zile întregi, ai tuse și erai epuizat, dar testul tău antigripal a fost negativ. Ar fi putut fi Covid-19, spune Adam Spivak, medic în boli infecțioase la Universitatea din Utah din Salt Lake City, observând că  sezonul de gripă  și pandemia de Covid-19 s-au suprapus.

Ți-ai pierdut brusc simțul mirosului sau al gustului

Ați auzit asta: pierderea mirosului sau a gustului  este un semn distinctiv al infecției cu Covid-19 cu variante anterioare. Ceea ce s-ar putea să nu știți este că aceste simptome nu sunt deloc un slam dunk, spune Benjamin Singer, MD, profesor asistent în îngrijiri pulmonare și critice la Northwestern University Feinberg School of Medicine din Chicago.

Părul îți cade?

Dacă observați căderea părului, aceasta ar putea fi din cauza unei infecții anterioare cu Covid-19, spune Alexis Young, MD, dermatolog la Centrul Medical al Universității Hackensack din New Jersey. „Acest fenomen este cunoscut sub numele de efluviu telogen și apare atunci când stresul fizic sau psihologic face ca rădăcinile părului să fie împinse prematur într-o stare de repaus”, explică ea. Vestea bună este că părul îți va reveni.  Căderea continuă până la șase luni, iar recuperarea completă poate dura până la 18 luni, deoarece părul crește încet.

Ai urticarie

Acestea par să fie mai frecvente la copii decât la adulți și pot apărea chiar dacă nu ați avut simptome vizibile ale COVID-19.  Urticaria și erupțiile cutanate se rezolvă de obicei de la sine cu utilizarea judicioasă a cremelor hidratante sau a steroizilor topici, dacă mâncărimea este deosebit de deranjantă.

Cei dragi au fost infectați

Dacă Covid-19 a trecut prin casa ta fără a lua prizonieri în afară de tine, este posibil să fi fost infectat și să nu fi realizat. Mulți oameni care sunt infectați cu acest virus au simptome ușoare sau deloc, iar Omicron produce simptome chiar mai ușoare decât alte variante – în special în rândul persoanelor care sunt vaccinate sau stimulate, spune dr. Len Horovitz.

Ai avut un accident vascular cerebral din senin

Există o legătură între Covid-19 și riscul de accident vascular cerebral, chiar și în rândul pacienților mai tineri, spun medicii și cercetătorii despre riscul de accident vascular cerebral și coronavirus.

Te-ai trezit cu ochi roz

Infecția ochiului roz, sau conjunctivita, poate fi un semn de coronavirus, dar acest lucru este foarte rar, potrivit Academiei Americane de Oftalmologie. Dacă aveți ochi roz, nu intrați în panică. „Sună-ți medicul oftalmolog pentru a-i informa și pentru a le urma instrucțiunile de îngrijire”, sugerează Academia.

Este gura uscată un simptom al Covid-19 ?

Poate. Aproximativ 40% dintre persoanele cu Covid-19 pot  prezenta simptome de uscăciune a gurii  în timpul sau după boala, potrivit unui studiu din Journal of Dental Research. De asemenea, au descoperit că virusul se poate multiplica în celulele glandelor salivare.

Totul miroase a sconcs

Unii oameni care se recuperează de Covid-19 raportează că miros în mod constant a fum, gunoi. Aceste mirosuri fantomă tind să devină mai frecvente în timp, ultimele cifre sugerând că aproximativ 25% dintre oameni au experimentat aceste mirosuri altfel inexplicabile la scurt timp după diagnosticare, conform serverului de preprint medRxiv, informează thehealthy.