EMA, avertismentul momentului! Ce se întâmplă cu dozele booster anti-Covid

EMA, avertismentul momentului! Ce se întâmplă cu dozele booster anti-Covid Vaccin anti-Covid. Sursa foto: Arhiva EVZ

Autoritățile internaționale de reglementare au publicat astăzi un raport care evidențiază discuțiile lor cu privire la eficacitatea vaccinurilor actuale împotriva variantei Omicron COVID-19.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) şi alte agenţii internaţionale de reglementare au reiterat vineri că administrarea mai multor doze booster de vaccin anti-COVID-19, în perioadă scurtă de timp, nu este o focalizare sustenabilă pe termen lung.

EMA: Vaccinurile actuale oferă mai puțină protecție împotriva infecțiilor ușoare Omicron

Analizând datele despre impactul Omicron, participanții au concluzionat că vaccinurile actuale oferă mai puțină protecție împotriva infecțiilor și a bolilor ușoare cauzate de această variantă. Cu toate acestea, vaccinarea continuă să ofere o protecție considerabilă împotriva spitalizării și a COVID-19 sever cu Omicron, în special după o doză de rapel.

Aceste idei fac parte dintr-un raport publicat vineri asupra concluziilor unei întâlniri desfăşurate săptămâna trecută între agenţiile de reglementare a medicamentelor în diferite regiuni, coprezidată de EMA şi de Administraţia SUA pentru Alimente şi Medicamente a SUA (FDA).

Ne puteți urmări și pe Google News

Administrarea mai multor doze booster în intervale scurte de timp, nu este sustenabilă pe termen lung

În acest document, agenţiile au făcut apel la dezvoltarea unei strategii pe termen lung: „Analizând posibilele focalizări ale vaccinării împotriva Omicron şi altor variante ale virusului, participanţii la întâlnire au convenit că, administrarea unor doze multiple booster în intervale scurte de timp, nu este o focalizare sustenabilă pe termen lung”, se arată în comunicat.

Participanții la întâlnire au subliniat, de asemenea, că ar trebui întreprinse studii clinice pentru a sprijini utilizarea unui nou vaccin. Aceste studii ar trebui să fie concepute pentru a demonstra că răspunsul imun, măsurat ca anticorpi neutralizanți, generat de vaccinul actualizat este superior celui obținut cu vaccinurile actuale.

Întâlnirea s-a bazat pe cunoștințele și experiența dobândite în cadrul studiilor anterioare privind dezvoltarea vaccinului COVID-19 și variantele de virus, desfășurate în 2021, în care autoritățile internaționale de reglementare au subliniat necesitatea alinierii reglementărilor pentru a accelera și eficientiza dezvoltarea și autorizarea globală a vaccinurilor COVID-19 noi sau modificate împotriva variantelor emergente de coronavirus.

Acesta a reunit delegați reprezentând 24 de membri și 13 membri asociați, precum și Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Întâlnirea a fost co-prezidată de EMA și Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA).