Alertă medicală! Delta şi Omicron coexistă foarte bine. Când vom atinge apogeul infectărilor

Alertă medicală! Delta şi Omicron coexistă foarte bine. Când vom atinge apogeul infectărilor sursă: arhivă

Medicul Octavian Jurma a anunţat că sâmbătă s-ar putea să depăşim recordul din valul 4 cu varianta Delta, iar de săptămâna viitoare vom vedea valori zilnice peste 20.000 de cazuri noi. Dominanta Omicron a crescut săptămâna trecuta în Romania la 75%, respectiv 322 din cele 431 de secvențieri făcute.

Medicul Octavian Jurma a scris pe social media că ultimele date referitoare la pandemie arată că cele două variante – Delta şi Omicron – pot coexista foarte bine, iar săptămâna trecută unul din patru cazuri fiind dat de varianta Delta.

Mai mult, medicul mai scrie că sâmbătă e posibil să depășim recordul din valul 4-Delta, iar săptămâna viitoare vom vedea valori zilnice peste 20.000 de cazuri noi. Numărul de internări va creşte, iar ”presiunea pe spitale va fi foarte mare”.

Medicul Octavian Jurma: ”Dacă ne uitam la numărul 59,000 de cazuri de săptămâna trecută, înseamnă ca aproximativ 14,000 de cazuri au fost provocate de Delta deci in medie 2,000 pe zi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Avem astfel o confirmare ca cele doua versiuni pot coexista o perioada şi că cele două valuri continua sa crească împreună (val in val). Faptul ca 1 din 4 cazuri au fost Delta e un motiv suplimentar de prudenta in aceasta perioadă”, afirmă medicul.

Ce urmează?

Asa cum ne-am obișnuit din valul Delta, testările vor scădea în următoarea perioadă în încercarea de a tempera creșterea aparenta însă presiunea ascendentă va face ca numărul zilnic de cazuri să crească până sâmbătă cand e posibil să depășim recordul din valul 4-Delta.

Săptămâna viitoare vom vedea valori zilnice peste 20,000 de cazuri noi înca de marți şi e posibil să trecem şi de pragul de 25,000 de cazuri noi care era vârful prognozei optimiste.

Numărul de internări va creşte, iar ”presiunea pe spitale va fi foarte mare”

Pana la finalul săptămânii vom depăși vârful de internari in randul minorilor din valul Delta. Omicron se dovedeste mai periculos decat Delta pentru copii, asa cum a fost evident si din datele din Africa de Sud.

Daca rata de creștere a internărilor copiilor se menine, săptămâna viitoare e posibil sa vedem chiar depășirea pragului de 1,000 de copii internați în medie pe zi.

Tot în această săptămână vom vede şi o creștere abruptă a internărilor în rândul adulților iar de săptămâna viitoare presiunea pe spitale va fi foarte mare.

Curba deceselor va debuta înca din această săptămână

Medicul Octavian Jurma afirmă, marţi seară, într-o postare pe Facebook, că aproximativ 14.000 de cazuri din cele 59.000 de săptămâna trecută au fost provocate de Delta.

Omicron se dovedeşte mai periculos decât Delta pentru copii.Dacă rata de creştere a internărilor copiilor se menţine, săptămâna viitoare e posibil să vedem chiar depăşirea pragului de 1.000 de copii internaţi in medie pe zi. Tot în aceasta săptămână vom vede şi o creştere abrupta a internarilor in rândul adulţilor iar de săptămâna viitoare presiunea pe spitale va fi foarte mare”, a mai scris medicul pe contul său de Facebook.