Evenimentul ZileiActualitateNoua tulpină Omicron se răspândește rapid. Când vor apărea noile vaccinuri. Estimările nu sunt optimiste

Noua tulpină Omicron se răspândește rapid. Când vor apărea noile vaccinuri. Estimările nu sunt optimiste

Noua tulpină Omicron se răspândește rapid. Când vor apărea noile vaccinuri. Estimările nu sunt optimiste
Novavax a declarat că a început deja să creeze un vaccin COVID-19 bazat pe secvența genetică cunoscută a B.1.1.529 „și îl va avea pregătit pentru a începe testarea și fabricarea în următoarele câteva săptămâni”.

Producătorii de vaccinuri și-au exprimat încrederea că își vor putea adapta rapid injecțiile dacă varianta Omicron se va răspândi. Noua tulpină – cunoscută anterior ca B.1.1.529 – prezintă unele mutații ciudate, iar dovezile timpurii sugerează că aduce un risc crescut de reinfecție.

De asemenea, există temeri că varianta ar putea fi mai rezistentă la vaccinurile care au fost fabricate pentru miliarde de oameni din întreaga lume. Dacă acesta este cazul, Pfizer și BioNTech se așteaptă „să poată dezvolta și produce un vaccin personalizat împotriva acelei variante în aproximativ 100 de zile, sub rezerva aprobării de reglementare”.

Moderna a spus că a dezvoltat o „strategie pentru a anticipa noi variante de virus” de la începutul lui 2021 – inclusiv trei niveluri de răspuns în cazul în care imunitatea oferită de atacurile sale scade.

Ieri, Organizația Mondială a Sănătății a desemnat B.1.1.529 drept „variantă de îngrijorare”, adică acum i s-a dat oficial numele Omicron, o literă din alfabetul grec. Tulpina a fost detectată pentru prima dată în Africa de Sud, iar o serie de țări – inclusiv Marea Britanie, Australia și SUA – restricționează temporar călătoriile într-un număr de țări europene.

Deși, până acum, nu au fost detectate infecții legate de varianta Omicron în Marea Britanie sau SUA, a existat un caz în Belgia care implică o persoană nevaccinată care a călătorit în străinătate. Salim Abdool Karim, unul dintre cei mai importanți epidemiologi din Africa de Sud, a declarat pentru Sky News că „s-ar aștepta ca noua variantă să fi ajuns până în Marea Britanie”.

Zboruri anulate

Secretarul pentru Sănătate, Sajid Javid, a avertizat că există „posibilitatea ca acesta să aibă un impact diferit asupra persoanelor” care fac coronavirus. Cu toate acestea, el a subliniat că Marea Britanie rămâne protejată datorită ratei mari de vaccinare.

Oamenii de știință britanici au luat cunoștință de noua tulpină pe 23 noiembrie, după ce mostre au fost încărcate pe un site web de urmărire a variantei COVID din Africa de Sud, Hong Kong și apoi Botswana.

Pe fondul îngrijorărilor, zborurile către Marea Britanie din Africa de Sud și alte cinci țări din Africa de Sud – Namibia, Lesotho, Botswana, Eswatini și Zimbabwe – au fost suspendate până duminică la ora 4:00.

Aceste națiuni au fost adăugate pe lista roșie, iar de duminică, cetățenii britanici care se întorc din aceste destinații vor fi obligați să intre în carantină în hoteluri aprobate de guvern timp de 10 zile. Javid a confirmat că guvernul urmează încă Planul A pentru gestionarea COVID-19 în această toamnă și iarnă, dar a avertizat că „dacă trebuie să mergem mai departe, o vom face”.


Accesează: