Noua tulpină Omicron afectează România! Cine sunt primii conaționali blocați în Africa de Sud

Noua tulpină Omicron afectează România! Cine sunt primii conaționali blocați în Africa de Sud Sursa: Pixabay

Campioana României la rugby, echipa CMS Știința Baia Mare, a fost plecată la campionatul din Africa de Sud, iar acum nu se mai pot întoarce acasă. Noua tulpină de COVID-19 descoperită îi ține blocați departe de casă și se caută variante pentru ca aceștia să poată ajunge în țară.

Campioana României la rugby, CMS Ştiinţa Baia Mare, a rămas blocată în Africa de Sud din cauza noii tulpine de COVID-19 descoperită aici. Omicron pare să fie destul de periculoasă pentru oameni, așa că au fost anulate toate zborurile spre Uniunea Europeană.

Sportivii români, dar și autoritățile, caută cea mai bună variantă pentru ca echipa de rugby să se întoarcă acasă. Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, a confirmat această situație și susține că depune toate eforturile în găsirea unei soluții alternative pentru ca reprezentanta noastră să se întoarcă în țară.

Echipa CMS Ştiinţa Baia Mare se află în Africa de Sud de două săptămâni.

Ne puteți urmări și pe Google News

Directorul general pentru Afaceri consulare încearcă să găsească zboruri de linie cu locuri disponibile pentru ca echipa românească de rugby să se întoarcă acasă. Una dintre variante a fost compania Turkish Airlines, însă aceasta și-a anulat cursele cu doar câteva zeci de minute înainte.

Varianta Omicron a fost descoperită până acum în șapte state. Cetățenii români, cetățenii Uniunii Europene, din Spațiul Economic European sau din Confederația Elvețiană, care sosesc din aceste state vor intra automat în carantină, după cum urmează:

a) la domiciliu sau la locația declarată, dacă există posibilitatea delimitării față de ceilalți membrii ai familiei sau față de cei cu care locuiesc; b) în spații special destinate, puse la dispoziție de autoritățile administrației publice locale, conform prevederilor legale în vigoare.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a sfătuit românii să evite călătoriile în sudul Africii, dar și în zonele limitrofe. Oficialul recomandă doar călătoriile esențiale și evitarea regiunilor unde a fost descoperită noua variantă a cirusului SARS-Cov-2.

"Să calculăm foarte bine orice deplasare și să fie doar cele esențiale, dacă se poate să fie evitată. Să ne gândim că prima zonă unde este posibil să se extindă va fi cea limitrofă... Trebuie să fie atenți cei care se deplasează, oricând regulile pot fi schimbate, nu avem timp de așteptare, când se ia hotărârea se și aplică", a precizat Raed Arafat.