UPDATE: Omicron se stabilește în întreaga lume. 13 dintr-o lovitură. Anunțul pe care nimeni nu voia să-l audă. LIVE TEXT

UPDATE: Omicron se stabilește în întreaga lume. 13 dintr-o lovitură. Anunțul pe care nimeni nu voia să-l audă. LIVE TEXT Sursă: Arhivă EvZ

Încă un stat european anunță că a descoperit două posibile cazuri de infectare cu varianta Omicron a coronavirusului.

UPDATE 2: Olanda a confirmat duminică 13 cazuri de infectare cu varianta Omicron a coronavirusului în rândul celor 61 de pasageri testaţi pozitiv la COVID-19 după ce au sosit vineri cu două zboruri din Africa de Sud, transmite Reuters.

Există posibilitatea ca în rândul acestora şi alţii să fie infectaţi cu aceasta variantă, întrucât secvenţierea probelor nu s-a încheiat.

„Acesta ar putea fi doar vârful aisbergului”, a declarat ministrul olandez al sănătăţii, Hugo de Jonge, la o conferinţă de presă la Rotterdam. ''Nu este improbabil ca şi alte cazuri să apară în Olanda'', a atenţionat el.

Ne puteți urmări și pe Google News

Autorităţile sanitare olandeze încearcă acum să găsească şi să testeze circa 5.000 de alte persoane care au venit în ultima săptămână din ţări din zona Africii Australe.

UPDATE 1: Autorităţile sanitare australiene au anunţat că au detectat prezenţa variantei de coronavirus Omicron la doi pasageri care au sosit din Africa Australă la Sydney, informează duminică dpa.

Autoritatea sanitară a statului Noul Wales de Sud, în estul Australiei, a declarat că a efectuat teste de urgenţă care au confirmat prezenţa acestei noi tulpini la doi pasageri sosiţi sâmbătă în Sydney.

Cei doi pasageri au călătorit cu o cursă a Qatar Airways prin Doha, a precizat NSW Health într-un comunicat.

Ei au fost testaţi pozitiv la COVID-19 la scurt timp după sosirea lor, ceea ce a dus la o analiză mai avansată, pentru a stabili dacă ei erau purtători ai noii variante de coronavirus, Omicron, detectată pentru prima dată în Africa de Sud.

„Cele două cazuri, care erau asimptomatice, se află în izolare în camere specifice. Cele două persoane sunt vaccinate cu schemă complete”, potrivit NSW Health.

Alţi 12 pasageri provenind din Africa Australă care au sosit cu aceeaşi cursă aviatică nu au fost testaţi pozitiv la COVID-19, însă au fost plasaţi în carantină, a precizat ministerul.

Autoritățile din Danemarca au anunțat că este posibil să fi descoperit două cazuri de infecție cu noua variantă de coronavirus Omicron. Este vorba despre două persoane care au sosit din Africa de Sud, conform anunțului făcut de ministerul Sănătăţii de la Copenhaga.

„Autorităţile (sanitare) au o suspiciune rezonabilă că avem primele două cazuri ale noii variante Omicron în Danemarca”, a declarat ministrul danez al sănătăţii, Magnus Heunicke, într-un comunicat.

Cele două cazuri vori fi confirmate doar după ce se va face secvențierea genomului în câteva zile, a precizat ministerul.

Varianta Omicron a fost detectată pentru prima dată în Africa de Sud săptămâna aceasta. Descoperirea noii variante a virusului a determinat numeroase ţări de pe întreg globul să ia măsuri de protecție. Astfel, mai multe state au impus restricții de călătorie pentru aceste state din Africa australă.

Varianta Omicron, mai periculoasă decât Delta

Primul caz de infectare cu varianta Omicron a fost semnalat către OMS joi, în Africa de Sus, dar noua tulpină s-a răspândit cu repeziciune. Specialiștii atrag atenția că varianta Omicron este de 5 (cinci) ori mai infecțioasă decât Delta. Ei se așteaptă, în această situația la o creștere a numărului de infectări cu 500% mai mare.

Noua mutație de coronavirus pune sub semnul întrebării eficiența vaccinurilor și a tratamentului împotriva COVID. Rămâne de văzut dacă noua variantă are potențialul de a disloca Delta la nivel mondial și de a deveni varianta predominantă.

Călătoriile au fost restricționate

În Europa, primele cazuri au fost înregistrate în Italia, Germania, Marea Britanie, Olanda sau Cehia. În aceste condiții, mai multe state au luat decizia de a introduce restricții de călătorie pentru persoanele din Africa de Sud, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambic, Namibia și Eswatini.

Afectată de aceste măsuri este și echipa României de rugby. Sportivii români sunt blocați în Africa de Sud în urma unui turneu susținut aici. Dat fiind că toate zborurile au fost anulate, jucătorii români nu pot reveni în țară. Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a confirmat informația.

De situația acestora se ocupă directorul general pentru Afaceri Consulare care face eforturi să-i readucă în țară. Autoritățile au încercat să găsească bilete pentru zboruri de linie la compania Turkish Airlines, însă aceasta și-a anulat cursele cu doar câteva zeci de minute înainte.