Evenimentul Zilei > Social > Noua tranşă de vaccin Pfizer BioNTech a fost anulată. Decolări blocate de zăpadă. Update
Noua tranşă de vaccin Pfizer BioNTech a fost anulată. Decolări blocate de zăpadă. Update

Noua tranşă de vaccin Pfizer BioNTech a fost anulată. Decolări blocate de zăpadă. Update

Autorităţile din România au fost informate recent că a opta tranşă de vaccin Pfizer BioNTech care trebuia să sosească luni în ţară, pe cale aeriană, a fost amânată din cauza vremii nefavorabile din Europa Centrală.

Noua tranşă de vaccin Pfizer BioNTech a fost anulată. Decolări blocate de zăpadă. Update

Update: Din cauza vremii nefavorabile, noua tranşă de vaccin Pfizer BionTech rezervată României, a fost anulată. Zăpada a împiedicat decolarea avioanelor de la Leipzig (Germania). În prezent, autorităţile discută cu reprezentanţii Pfizer pentru a afla data la care vor fi livrate vaccinurile.

România primeşte o nouă tranşă de vaccin Pfizer BioNTech. Este vorba despre 163.800 de doze, care vor fi livrate pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca şi Timişoara.

Transportul către centrele de stocare este asigurat de firma producătoare. Acesta se va face inclusiv pe cale terestră.

Vaccinurile sunt transportate în condiţii optime de siguranţă. Sunt folosite containere speciale, cu gheaţă carbonică şi folie etanşă.

Procesul de vaccinare continuă atât în centrele din Bucureşti, cât şi din ţară.  La Centrul Naţional de Stocare Bucureşti vor ajunge 53.820 doze.

România primeşte o nouă tranşă de vaccin Pfizer BioNTech

La Centrul Regional de Depozitare Braşov vor fi livrate 19.890 doze, iar la Centrul Regional de Depozitare Cluj 23.400 doze.

În Centrul Regional de Depozitare Constanţa au fost alocate 16.380 doze, în timp ce la Centrul Regional de Depozitare Craiova ajung 16.380 doze.

La Centrul Regional de Depozitare Iaşi vor fi transportate 22.230 doze. În Centrul Regional de Depozitare Timişoara au fost trimise 11.700 doze.

În centrele de vaccinare se vor utiliza atât doze recepţionate de România în tranşa curentă, cât şi în tranşele anterioare. Asta se va face pe baza solicitărilor transmise la Centrul Naţional şi centrele regionale de depozitare.

Când va fi adusă următoarea tranşă de vaccin Pfizer BioNTech

Centrul Naţional primeşte date prin direcţiile de sănătate publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti.

Cum arată în continuare calendarul de livrare? Următoarea tranşă de vaccin ar urma sa fie adusă în România luni, 15 februarie. În acest moment se aşteaptă confirmarea oficială din partea firmei producătoare.

Cei care doresc să se vaccineze trebuie să ştie că pe măsură ce ajung noile tranşe, aplicaţia de programare se actualizează. Astfel se permite continuarea procesului de programare pentru categoriile aflate în etapa curentă.

Compania Pfizer a anunţat că va creşte numărul de doze în jurul datei de 15 februarie.

Cum funcționează în general un vaccin

„Vaccinurile conțin forme slăbite sau fragmente (proteine, informație genetică) ale unui microorganism, incapabile să producă boala.

Ele au rolul de a genera (produce/declanșa) un răspuns imun ce protejează organismul în momentul în care acesta va intra în contact cu patogenul real.

Vaccinurile antrenează răspunsul imun propriu și specific organismului uman, inclusiv cel de memorie, prin care corpul învață să recunoască un anumit microorganism străin, să lupte eficient împotriva acestuia și astfel să împiedice îmbolnăvirea în momentul în care se va întâlni patogenul real”, se arată pe vaccinare-covid.gov.ro.