Pfizer/BioNTech sau Moderna? Ce vaccin este mai eficient și care sunt diferențele dintre cele două produse

Pfizer/BioNTech sau Moderna? Ce vaccin este mai eficient și care sunt diferențele dintre cele două produse

Pfizer/BioNTech sau Moderna sunt vaccinurile care sunt la mare căutare în această perioadă în multe zone ale lumii.

Care este diferența dintre vaccinurile Pfizer/BioNTech și Moderna? O întrebare esențială, pe care toți cei intersați dă se vaccinezeși-au pus-o. Mediul primar ATI Radu Țincu, de la Spitalul Floreasca, a explicat că nu există o mare diferență. Cele două produse mult mediatizate sunt asemănătoare, cu efecte ce nu diferă foarte mult. Diferența este făcută de temperaturile la care ele trebuie transportate și păstrate.

„Nu este o diferență foarte mare. Ambele vaccinuri folosesc aceeași tehnologie, a ARN-ului mesager. Există diferențe în ceea ce privește temperatura de stocare, dar aceste lucruri nu privesc consumatorul, adică cel care va primi vaccinul, ci mai degrabă privesc autoritățile în ceea ce privește infrastructura necesară transportului și depozitării”. A explicat Radu Tincu la B1 TV.

Eficiența este asemănătoare

„Vaccinul Pfizer are o eficiență de 95%, iar cel Moderna are o eficiență de 94,1%. Există o diferență. Moderna nu poate fi administrat decât persoanelor peste 18 ani comparativ cu cel de la Pfizer, care poate fi administrat începând cu vârsta de 16 ani.

Este și o diferență în ceea ce privește numărul de doze per flacol. Pentru Moderna există flacoane de 10 doze comparativ cu cel de la Pfizer unde sunt 6 doze. În rest, toate celelalte caracteristici sunt identice”, a mai afirmat medicul.

Întrebarea Pfizer/BioNTech sau Moderna nu ar trebui să dea bătăi de cap

Neexistând o mare diferență care să se răsfrângă asupra celor imunizați, nu are rost nici ca oamenii să-și facă griji în ceea ce privește alegerea.

„S-a pus problema dacă populația poate să aleagă între cele 2 vaccinuri. Nu văd niciun motiv pentru care să îl aleagă pe unul sau pe celălalt. Ele folosesc aceeași tehnologie, au primit același tip de aprobare din partea Autorității de Reglemenatare și au o eficiență semnificativă proporțională. Nu cred că putem să spunem în acest moment că unul este mai bun sau celălalt sau să avem preferințe subiective privind producătorul.” A conchis medicul Radu Țîncu.