Evenimentul Zilei > Social > Campania de vaccinare. A șasea tranșă de vaccin Pfizer/BioNTech ajunge luni. Cum sunt împărțite dozele
Campania de vaccinare. A șasea tranșă de vaccin Pfizer/BioNTech ajunge luni. Cum sunt împărțite dozele

Campania de vaccinare. A șasea tranșă de vaccin Pfizer/BioNTech ajunge luni. Cum sunt împărțite dozele

Campania de vaccinare din România va continua. În sprijinul ei va ajunge, luni, o nouă tranșă, iar dozele vor fi distribuite în mai multe zone.

Campania de vaccinare din România primește forțe proaspete. Luni soseşte în ţară a şasea tranşă de vaccin Pfizer/BioNTech – 92.430 de doze. Anunțul a fost făcut de Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV) împotriva COVID-19.

Campania de vaccinare, distribuția vaccinurilor

Vaccinurile vor veni pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca şi Timişoara. Transportul către centrele de stocare este asigurat de firma producătoare, inclusiv pe cale terestră. Vaccinurile sunt transportate în condiţii optime de siguranţă, în containere speciale, cu gheaţă carbonică şi folie etanşă.

Dozele vor fi distribuite astfel:

– Centrul Regional de Distribuţie Bucureşti: 35.100 doze;
– Centrul Regional de Distribuţie Braşov: 11.700 doze;
– Centrul Regional de Distribuţie Cluj: 10.530 doze;
– Centrul Regional de Distribuţie Constanţa: 9.360 doze;
– Centrul Regional de Distribuţie Craiova: 7.020 doze;
– Centrul Regional de Distribuţie Iaşi: 11.700 doze;
– Centrul Regional de Distribuţie Timişoara: 7.020 doze.

În centrele de vaccinare vor fi utilizate atât doze recepţionate de România în tranşa curentă, cât şi în tranşele anterioare, pe baza solicitărilor transmise la Centrul Naţional şi centrele regionale de depozitare, prin direcţiile de sănătate publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti.

Următoarea tranşă de vaccin ar urma să fie adusă în România marţi, 26 ianuarie, iar la acest moment se aşteaptă confirmarea oficială în acest sens din partea firmei producătoare, conform Agerpres.

UE pune presiune pe companiile farmaceutice

Altfel, Uniunea Europeană va obliga companiile farmaceutice să-şi respecte contractele de aprovizionare cu vaccinuri anti-COVID-19. A declarat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, după ce Pfizer şi AstraZeneca au anunţat că vor întârzia livrările către Europa.

„Intenţionăm să facem companiile farmaceutice să-şi respecte contractele pe care le-au semnat… folosind mijloace legale aflate la dispoziţia noastră”, a declarat Michel.

El nu a făcut referire la eventualele sancţiuni, dar a spus că UE va insista pe transparenţă în ceea ce priveşte motivele întârzierilor. El a mai declarat că, după primele avertismente ale Pfizer cum că vor apărea întârzieri de câteva săptămâni, UE a reuşit să reducă aceste întârzieri.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.