Evenimentul Zilei > Social > Terapie medicală nouă în tratarea COVID-19. Aplicarea acesteia reduce cazurile din ATI
Terapie medicală nouă în tratarea COVID-19. Aplicarea acesteia reduce cazurile din ATI

Terapie medicală nouă în tratarea COVID-19. Aplicarea acesteia reduce cazurile din ATI

O nouă terapie folosită în cazurile severe de COVID-19 duce la reducerea cazurilor din secțiile ATI. 

O nouă terapie  folosită în cazurile severe de COVID-19 duce la reducerea cazurilor din secțiile ATI.

Medicii din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara folosesc o nouă terapie în cazurile de COVID-19. Este vorba de aparate aparate cu canulă nazală cu debit mare de oxigen. Acestea sunt folosite pentru oxigenarea pacienților care prezintă forme moderate și severe ale bolii, după cum relatează Rețete și Vedete.

„Sistemele de oxigen cu flux mare HFNC (high flow nasal canula) sunt folosite în cazul pacienților cu forme moderate și severe de infecție cu noul coronavirus. Aparatul, care este portabil, asigură primirea de către pacient a unui debit de oxigen umidificat și încălzit. Debitul poate ajunge până la 60 de litri/minut. Prin comparație, debitul de oxigen asigurat de instalațiile standard din unitățile sanitare este de pana la 15 litri/minut”, au explicat reprezentanții spitalului, conform Rețete și Vedete.

Potrivit spuselor dr. Monica Marc, medic primar pneumolog, la Victor Babeș din Timișoara echipamentul este folosit pentru susținerea pacienților cu probleme respiratorii grave.

„Prin utilizarea lor, reușim să reducem ceea ce numim spațiul mort pulmonar. Practic, prin aplicarea acestui tratament, prin folosirea aparatului HFNC, este redus efortul respirator al pacientului. Gazul pe care îl primește bolnavul este încălzit, este adus la temperatura corpului uman și este umidificat. Trebuie spus că, inclusiv tubul de transport este încălzit pentru a preveni răcirea aerului și condensarea vaporilor de apă”, a precizat medicul.

Terapie nouă în tratarea COVID-19.

Această terapie poate fi folosită pe termen lung în cazul pacienților care necesită suport ventilator. Este vorba de cei ai căror plămâni sunt afectați de infecția cu SARS-CoV 2. Folosirea acestei proceduri face să scadă numărul pacienților care ajung la Terapie Intensivă.

„Cel mai mare câștig este scăderea riscului de mortalitate prin folosirea acestui aparat. Mai mult, datorită canulei, este mai confortabil și mai bine tolerat decât sistemele de ventilatie non-invaziva  cu mască. Totodată, riscul de dispersie a bioaerosolului în încăperi este mai mic. Dar, repet, principalul avantaj este că putem să îi ajutam pe colegii noștri din ATI, să degrevam secția de Terapie Intensivă”, a mai explicat dr. Monica Marc (foto Rețete și Vedete).

Momentan această terapie se folosește doar în spitalul din Timișoara. Unitatea medical a primit ca donație trei asemenea aparate de oxigen cu canulă nazală cu debit mare (HFNC).