LA REPUBBLICA: Covid, provocare șocantă din Elveția: "Negaţioniştii nu trebuie să aibă dreptul de a fi trataţi în secţiile de terapie intensivă"

 LA REPUBBLICA: Covid, provocare șocantă din Elveția: "Negaţioniştii nu trebuie să aibă dreptul de a fi trataţi în secţiile de terapie intensivă"

Nu porți mască? Nu păstrezi distanța? Crezi că virusul SARS-COV-2 este o simplă gripă și ieși în stradă pentru a demonstra împotriva restricțiilor? Atunci ești un negaţionist și, dacă te îmbolnăvești și ai nevoie de terapie intensivă, iar spitalele au ajuns la saturaţie, nu vei putea beneficia de tratamentele de la ATI.

Provocarea a fost lansată de doctorul Willy Oggier, din Küssnacht, un municipiu elegant din suburbiile Zurichului, unde locuiește şi pop starul Tina Turner. Oggier este un economist specializat în domeniul sănătății și dezbaterea sa împotriva negaţioniştilor, publicată de tabloidul Blick, cel mai popular ziar elvețian, soseşte în timp ce Elveția, deși are un indice de teste pozitive de peste 25%, înregistrează în marile zone urbane precum Zurich o atitudine relaxată față de pandemie. 

În ciuda faptului că este extremistă, opinia doctorului Oggier este susţinută de o parte din cercurile medicale, aflate sub presiune din cauza numărului de infectări. „Considerația sa nu este complet greșită - mărturiseşte  cotidianului Repubblica Christian Camponovo, directorul Clinicii Moncucco din Lugano, unul dintre cele două spitale Covid din Cantonul Ticino - există o responsabilitate individuală în care fiecare este liber să facă și să spună ceea ce vrea, însă există și o responsabilitate colectivă, aceea de a avea grijă ca structurile de sănătate să nu ajungă la saturație”. Pentru Camponovo, provocarea lui Oggier este plauzibilă din punct de vedere etic: „Înainte de a vorbi, fiecare trebuie să își asume responsabilitatea lucrurilor pe care le spune și, prin urmare, să fie dispus să sufere consecințele”.

„Negaţioniştii sunt oameni ca oricare alţii și, prin urmare, medicii trebuie să respecte dreptul la tratament care este o obligație constituțională”, replică Sandro Cattacin, sociolog la Universitatea din Geneva, care adaugă: „În prima fază a pandemiei, tezele negaţioniştilor erau îmbrăţişate de o minoritate, aparținând mișcărilor conspiraţoniste. Astăzi însă, ne confruntăm cu o criză de sănătate. Potrivit unei anchete lansate recent în Elveția, jumătate din populație trăiește într-o stare anxioasă, care nu este nimic altceva decât anticamera depresiei ".

Ne puteți urmări și pe Google News

Articol de Francesco Zantonelli

https://www.repubblica.iesteri/2020/11/17/news/svizzera_la_provocazione_di_un_medico_niente_terapia_intensiva_se_e_piena_ai_negazionisti_-274711743/?ref=RHTP-BH-I274589166-P1-S6-T1 

Traducerea Cătălina Păunel/cpaunel/cciulu