Dacă omenirea ar dispărea, Pământul ar fi dominat de această creatură. Este invincibilă
- Emanuel Nițulescu
- 17 noiembrie 2024, 21:00
Caracatițele sunt speciile care au cele mai multe șanse să cucerească lumea după oameni, spun oamenii de știință. Experții de top susțin că creaturile cu opt membre sunt pregătite să devină forța dominantă pe Pământ în cazul în care omenirea va dispărea.
Caracatițele ar putea crea o civilizație asemănătoare Atlantidei
În cazul distrugerii omenirii prin războaie sau ca urmare a efectelor schimbărilor climatice, se spune că nevertebratele marine posedă „atributele fizice și mentale necesare” pentru a evolua în următoarea specie care construiește civilizația. Profesorul Tim Coulson de la Universitatea din Oxford , a spus că „dexteritatea, curiozitatea, capacitatea lor de a comunica între ele și în mod special inteligența” le-ar putea ajuta să creeze instrumentele complexe necesare pentru a construi sub apă o civilizație vastă asemănătoare Atlantidei.
Și, deși este „puțin probabil” să se dezvolte într-un animal de uscat, a fost suficient de inteligentă pentru a dezvolta în apă noi metode de vânătoare, a susținut el.
Profesorul Coulson, care este unul dintre cei mai importanți zoologi și biologi din lume și a consiliat guvernele, a spus că cefalopodele se află acum în „poziție de vârf” pentru a coloniza lumea în cazul în care omenirea va muri, scrie Daily Mail.
Profesorul Coulson are premii de la instituții importante, inclusiv Royal Society, este fostul editor al mai multor reviste de știință și a publicat peste 200 de articole revizuite de colegi, cu accent pe sistemele biologice complexe.
Cea mai recentă carte a lui, Istoria universală a noastră: o poveste de 13,8 miliarde de ani de la Big Bang la tine, se concentrează pe ceea ce a trebuit să se întâmple de la nașterea universului pentru ca oamenii să existe.
Primatele nu dispun de aceleași avantaje
Primatele - considerate mult timp a fi succesorul oamenilor - s-ar confrunta cu aceleași provocări și, de asemenea, ar dispărea, a spus el.
Profesorul a spus că prădătorii - care pot respira timp de 30 de minute în afara apei - ar putea, de-a lungul a milioane de ani, să-și dezvolte propriile metode de vânătoare pe uscat, în același mod în care au făcut-o oamenii pe mare.
Sursa foto: IMDb
Caracatițele sunt printre cele mai inteligente creaturi
Vorbind pentru revista The European, profesorul Coulson, care anterior a fost profesor de biologie a populației la Imperial College London și a deținut funcții la Universitatea Cambridge și la Institutul de Zoologie din Londra, a declarat: „Caracatițele sunt printre cele mai inteligente, adaptabile și mai pline de resurse creaturi de pe Pământ.
„Abilitatea lor de a rezolva probleme complexe, de a manipula obiecte și chiar de a se camufla cu o precizie uluitoare sugerează că, având în vedere condițiile de mediu potrivite, ele ar putea evolua într-o specie care construiește civilizația după dispariția oamenilor.
„Structura lor neuronală avansată, sistemul nervos descentralizat și abilitățile remarcabile de rezolvare a problemelor fac ca acestea să fie deosebit de potrivite pentru o lume imprevizibilă. Aceste calități le-ar putea permite să exploateze noi nișe și să se adapteze la o planetă în schimbare, mai ales în absența influenței umane.
„Într-o lume în care domină mamiferele, caracatițele rămân subapreciate. Cunoașterea avansată, utilizarea instrumentelor și capacitatea lor de a se adapta la mediile în schimbare oferă un model pentru ceea ce ar putea apărea ca următoarea specie inteligentă a planetei după oameni.
Noi metode vânătoare dezvoltate de nevertrebate
Deși este „puțin probabil” ca o caracatiță să se dezvolte într-un animal de pe uscat, s-a observat că aceasta a suficient de inteligentă pentru a-și „prelungi” timpul petrecut în afara apei pentru a dezvolta noi metode de vânătoare, a susținut profesorul Tim Coulson.
El a adăugat: „Desigur, creșterea caracatițelor este doar speculativă: evoluția este imprevizibilă și nu putem spune cu certitudine ce cale va urma natura în cazul dispariției speciei umane.
„Viitorul vieții pe Pământ este modelat de nenumărate variabile și orice specii ar putea ajunge la proeminență. Acestea fiind spuse, având în vedere inteligența remarcabilă, adaptabilitatea și gama variată de strategii de supraviețuire ale caracatiței, nu ar fi cel mai improbabil lucru să înflorească într-o lume post-umană.
Dacă oamenii ar muri, poate prin războaie sau schimbări climatice, majoritatea oamenilor de știință sunt de acord că creatura care să ne „înlocuiască” ar trebui să fie abilă. Fără dexteritate, o specie nu ar fi capabilă să dezvolte instrumente complexe pentru a-și modifica mediul și a coloniza planeta în felul în care a făcut-o omul.
Unele păsări, cum ar fi corbii, corbii și papagalii, de exemplu, sunt extrem de inteligente și construiesc locuri de cuibărit comune care pot dura zeci de ani. Mai multe specii de insecte construiesc structuri complexe, care se aseamănă cu cele realizate de civilizația umană.
Dar experții spun că nici păsările, nici insectele nu pot îndeplini rolul ecologic deținut anterior de oameni, deoarece le lipsește dexteritatea oamenilor și a caracatițelor.
Primatele au fost considerate de mult timp precursorul natural al civilizației datorită capacității lor de a manipula obiecte.
Nu e de ajuns să fie doar inteligente
Unele păsări, cum ar fi corbii, corbii și papagalii (în imagine), de exemplu, sunt extrem de inteligente și construiesc locuri de cuibărit comunale care pot dura zeci de ani.
Hominidele precum cimpanzeii și bonoboii sunt deștepți, au degetele mari opozabile, folosesc deja unelte și pot merge pe două picioare ca oamenii.
Dar primatele s-ar confrunta probabil cu dispariția alături de oameni, deoarece sunt vulnerabile la aceleași amenințări care ne afectează.
Primatele se bazează, de asemenea, pe comunități unite pentru supraviețuire - cu comportamente sociale coordonate, cum ar fi vânătoarea, îngrijirea și apărarea împotriva prădătorilor - iar populația lor mică înseamnă că s-ar putea lupta să se adapteze la o lume schimbată.
Caracatițele pot umple mai bine o nișă ecologică
„Caracatițele, pe de altă parte, sunt un candidat potențial mai bun pentru a umple o nișă ecologică într-o lume post-umană”, a adăugat profesorul Coulson.
Ei pot deja să facă diferența între obiecte reale și virtuale, să rezolve puzzle-uri, să manipuleze împrejurimile lor, să folosească instrumente complexe folosind tentaculele lor ca degetul mare și să trăiască într-o gamă variată de medii, de la tranșee de adâncime până la apele de coastă.
Caracatițele sunt, de asemenea, adepți în supraviețuirea în condiții dure și sunt vânători formidabili, cu o mare varietate de pradă, inclusiv scoici, creveți, homari, pești, rechini și chiar păsări.
Ar putea construi orașe subacvatice precum cele de pe uscat
Cercetătorii au descoperit că primatele se vor confrunta probabil cu dispariția alături de oameni, deoarece sunt vulnerabile la aceleași amenințări care ne afectează (imaginea de fișier a unui cimpanzeu)
Deși au durate de viață relativ scurte, între 1,5 și cinci ani, se reproduc și ajung la maturitatea fizică și intelectuală foarte repede. Și, deși pot fi creaturi sociabile, caracatițele se descurcă în mare măsură de la sine și nu se bazează pe comportamente sociale stricte și coordonate, cum fac primatele.
Profesorul Coulson a spus că este puțin probabil ca nevertebratele să evolueze în animale terestre din cauza lipsei unui schelet, ceea ce înseamnă că ar avea probleme să se miște rapid și ușor când ies din apă. Dar el a spus că creaturile - dintre care unele cresc până la 6 metri și cântăresc 50 de kg ar putea construi orașe subacvatice și orașe asemănătoare celor pe care le recunoaștem pe uscat.
Ar putea dezvolta peropriile metode de a vâna pe uscat
Datorită evoluției, este „posibil, dacă nu probabil” ca aceestea să poată dezvolta propriile metode de a „respira” în afara apei și de a vâna prada precum căprioarele, oile și alte mamifere de pe uscat.
Profesorul Coulson a spus: „Este important să ne amintim că acestea sunt doar posibilități și că este imposibil de prezis cu orice grad de certitudine cum se va desfășura evoluția pe perioade lungi.
„Mutațiile aleatorii, evenimentele de extincție neprevăzute și blocajele populației pot influența în mod semnificativ traiectoria evoluției, ceea ce face dificilă determinarea dacă o altă specie va dezvolta inteligență la nivel uman sau înclinația de a construi orașe. Dar caracatițele ar putea înlocui oamenii – și eventual și primatele – dacă acestea ar dispărea.
„Caracatițele ar construi orașe subacvatice vaste și ar veni pe pământ purtând aparate de respirație pentru a împușca o căprioară? Nu avem de unde să știm. Dar cu siguranță nu o putem exclude. „Oamenii au învățat să prindă pești și să navigheze deasupra și sub apă, așa că este posibil, dacă nu probabil, ca și caracatițele să facă același lucru pe uscat”.