Cimpanzeii ar avea abilități care i-au uimit pe cercetători. Enigma asemănării cu oameni se adâncește
- Dosofteea Lainici
- 3 august 2024, 22:23
Un nou studiu realizat de cercetători care examinează înregistrări video cu cimpanzei care vorbesc spun cuvinte umane a pus la îndoială convingerea că limbajul este unic la oameni. Studiul a constatat că cimpanzeii sunt mult mai capabili să vorbească decât se credea inițial, iar această revelație ar putea redefini înțelegerea noastră atât a evoluției limbajului uman, cât și a capacității de vorbire a maimuțelor mari. Oamenii sunt singurele animale cu abilități fonetice și capacitatea de a învăța noi vocalize, estimările variind de la 300 000 de ani în urmă până la 50 000 de ani în urmă.
Experiment cu cimpanzei
De ani de zile, cercetătorii au încercat să experimenteze limbajul la alte animale, inclusiv la cașalot, care comunică cu ajutorul unui "alfabet" complicat format din clicuri rapide. Cele mai fructuoase experimente au avut loc în rândul celor mai apropiate rude ale oamenilor, maimuțele mari. În cadrul unui experiment realizat în 2023, cercetătorii au descoperit că cimpanzeii folosesc sintaxa și sunete specifice pentru a transmite idei unice despre mediul lor.
Cu toate acestea, oamenii de știință au subliniat faptul că niciun animal cunoscut nu comunică cu ajutorul „limbajului” în sălbăticie. În schimb, animalele interacționează cu sunete unice, gesturi și alte manifestări vizuale, ceea ce le face mai puțin un limbaj dezvoltat, ci mai degrabă un sistem de coduri pe care nu sunt neapărat capabile să le modifice în diferite contexte sociale.
Cimpanzeii ar putea vorbi ca oamenii
Un studiu recent realizat de specialiști în vorbire și psihologi din Suedia, Regatul Unit și Elveția a dezvăluit pentru prima dată că cimpanzeii ar putea fi într-adevăr capabili să comunice ca oamenii. Echipa a început prin a examina trei videoclipuri cu cimpanzei în captivitate care păreau să adreseze cuvinte îngrijitorilor lor. Cercetătorii au descoperit aceste videoclipuri după ce au răscolit internetul. Ei au folosit înregistrările audio din clipuri, comparând fonetica vorbirii celor doi cimpanzei cu cea a unui bărbat uman, ajungând la concluzia că cimpanzeii sunt capabili să producă structura silabică necesară pentru a vorbi o limbă.
Un strămoș comun între oameni și cimpanzei
Acest studiu demonstrează subestimarea gravă a capacităților de vorbire ale cimpanzeilor și aruncă lumină asupra modului în care oamenii au evoluat pentru a dezvolta limbajul. Cercetătorii susțin că un strămoș comun între oameni și maimuțele mari avea aceste capacități de vorbire și că atât cimpanzeii, cât și oamenii le mențin. Ei contestă, de asemenea, credința de lungă durată conform căreia dezvoltarea limbajului a necesitat o evoluție a funcțiilor cerebrale la oameni pe care cimpanzeii și alte maimuțe mari nu au cunoscut-o.