Super-furnicile invadează Europa. Provoacă pene de curent și paralizează rețelele de internet

Super-furnicile invadează Europa. Provoacă pene de curent și paralizează rețelele de internet Super-furnicile. Sursa foto: pixabay.com

Țări europene precum Germania, Franța și Elveția încearcă să țină sub control o invazie de super-furnici Tapinoma magnum, o specie despre care experții spun că este "practic imposibil de eliminat".

Întâlnite de obicei în bazinul mediteranean, Orientul Mijlociu și Africa de Nord, furnicile Tapinoma magnum au început recent o invazie în Europa. În ultimii doi ani, micile insecte - care nu depășesc 3 mm - au făcut ravagii prin unele dintre cele mai dezvoltate țări ale lumii, învățându-i pe locuitorii acestora ce înseamnă frica.

Super-furnicile au sute de regine

Furnicile Tapinoma sunt renumite pentru capacitatea lor de a se extinde rapid pe suprafețe mari, precum și pentru reziliența lor. Experții spun că micile furnici au sute de regine și pot crea mai multe colonii mai mici care, în loc să se atace reciproc, se unesc pentru a crea o super-colonie cu milioane de indivizi. Sunt necruțătoare în căutarea resurselor, mâncând prin pereți, pavaj și chiar prin cabluri de internet sau de electricitate. „Ne luptăm cu ele și nimic nu funcționează. Acesta este un fenomen nou și nimeni nu știe cum să se ocupe de el", a declarat un locuitor din Orvault, un oraș din nord-vestul Franței.

Până în urmă cu câțiva ani, furnicile Tapinoma mangum se găseau doar în sudul insulei Corsica, dar astăzi specia s-a răspândit în cea mai mare parte a Franței, deteriorând infrastructura, invadând casele oamenilor, mușcându-i și amenințând puternicul sector agricol al țării. Autoritățile locale par neputincioase în fața acestei specii invazive, iar unii oameni, din disperare, chiar și-au vândut proprietățile și s-au mutat în alte zone.

Ne puteți urmări și pe Google News

Traseul furnicilor

Nimeni nu poate spune exact cum au ajuns micile furnici din Africa de Nord în Germania, dar dovezile sugerează că au intrat în țară din Elveția. Inițial observată în orașul de frontieră Lörrach, invazia s-a extins rapid în orașele Kehl, Heidelberg și Karlsruhe, iar acum a ajuns în orașul Stuttgart.

În Kehl, problema furnicilor este deosebit de gravă. Locuitorii se plâng în mod constant că furnicile le invadează casele, le mușcă copiii și animalele de companie, însă autoritățile locale par incapabile să limiteze problema. Acestea au încercat diferite metode de distrugere a cuiburilor, de la injectarea cu spumă fierbinte până la arderea lor, însă furnicile revin mai puternice.

Super-furnicile au preluat controlul

Furnicile Tapinoma mangum au provocat deja mai multe pene de curent și au paralizat rețelele de internet în regiunea Kehl, după ce au mușcat din cabluri, iar pe străzile din mai multe districte se formează crăpături ca urmare a activității lor neîncetate.

"Este cu siguranță o povară psihologică pentru oamenii de aici. Le afectează casele și proprietățile. Și se simt oarecum neajutorați pentru că nu pot face nimic în această privință. Furnicile domină munca mea de zi cu zi în acest moment. Aproape că au preluat controlul. Chiar și eu visez furnici - este aproape imposibil să nu o fac”, a declarat, pentru DW, Gregor Koschate, responsabilul pentru mediu din Kehl.

Furnicile există de milioane de ani și pot fi găsite pe toate continentele, cu excepția Antarcticii, însă Europa nu a mai văzut niciodată ceva asemănător furnicilor Tacoma. Capacitatea lor de a se reproduce într-un ritm extrem de rapid și apetitul lor vorace pentru aproape orice lucru pe care îl pot mușca îi fac chiar și pe experți să se scarpine în cap cu privire la modul de a le stăpâni.

„Este imposibil să scăpăm de ele"

Entomologii susțin că încălzirea globală este de vină pentru invazia de Tapinoma mangum, o specie de furnici care preferă climatele calde și aride. Cu toate acestea, preferința lor nu face imposibilă supraviețuirea în climatele mai aspre. Potrivit Ant Invasion, furnicile rezistente au reușit să îndure cu relativă ușurință 14 zile consecutive cu o temperatură medie de -6,6°C (-9,88°F) și una minimă de -15°C (5°F). Acest lucru face ca eradicarea lor să fie o problemă și mai mare, deși experții sunt de acord că acestea sunt cel mai slabe iarna.

"Este practic imposibil să scăpăm de ele", a declarat Olivier Blight, mirmecolog (expert în furnici) și profesor de cercetare la Institut Méditerranéen de Biodiversité et d' Ecologie.

 

 

Revista presei