Adaptarea la schimbările climatice, o prioritate națională. Un nou sondaj

Adaptarea la schimbările climatice, o prioritate națională. Un nou sondajSchimbările climatice, sursa foto: wikipedia

Majoritatea românilor consideră adaptarea la schimbările climatice este o prioritate națională, arată un nou sondaj BEI. Mai mult de opt români din zece recunosc nevoia de a-și schimba și adapta stilul de viață la efectele schimbărilor climatice. Printre provocările cu care se confruntă țara lor, respondenții au plasat schimbările climatice pe locul al doilea după creșterea costului vieții.

Adaptarea la schimbările climatice, o prioritate națională

97 % dintre respondenții români spun că este important ca țara lor să se adapteze la schimbările climatice. Dintre aceștia, cei mai mulți (59 %) spun că trebuie să se acorde prioritate acestui lucru. 90 % sunt de acord că sunt necesare cheltuieli imediate pentru adaptarea la schimbările climatice pentru a evita costuri mai mari în viitor.

În 2024, România a fost afectată de inundații grave provocate de furtuna Boris în perioada 14–16 septembrie, afectând în special județele Galați și Vaslui. Inundațiile au provocat cel puțin șapte decese, mii de evacuări și pagube la aproximativ 6 000 de case. Oamenii de știință avertizează că vor fi din ce în ce mai multe dezastre.Conform unui raport al Agenției Europene de Mediu, Europa este în prezent continentul care se încălzește cel mai rapid, și se așteaptă ca fenomenele meteorologice extreme să crească odată cu creșterea temperaturilor globale.

Inundatii

Inundatii Galați. Sursa foto: Facebook

Este o investiție strategică în viitorul țării

„Adaptarea la schimbările climatice nu este doar o necesitate pentru România – este o investiție strategică în viitorul țării”, a declarat vicepreședintele BEI, Ioannis Tsakiris. „Recunoașterea covârșitoare în rândul românilor a necesității de a acționa acum subliniază urgența activității noastre. Prin prioritizarea adaptării la schimbările climatice, ne putem salva comunitățile, crea locuri de muncă și construi o economie mai rezistentă. La BEI, suntem pe deplin angajați să ajutăm România să facă față acestor provocări, asigurându-ne că investițiile de astăzi se traduc în prosperitate și stabilitate pe termen lung pentru toți.”

Schimbările climatice , meteo

Sursa foto: Arhiva EVZ

93% au suferit un eveniment meteorologic extrem

În timp ce respondenții români recunosc oportunitățile economice ale măsurilor de adaptare la impactul schimbărilor climatice, experiența lor personală cu fenomenele meteorologice extreme sporește sentimentul că sunt necesare măsuri urgente:

  • 93 % (cu 13 puncte peste media UE) au suferit cel puțin un eveniment meteorologic extrem în ultimii cinci ani.
  • 71 % au suferit din cauza căldurii extreme și a valurilor de căldură (cu 16 puncte peste media UE)
  • 62 % s-au confruntat cu secete (cu 27 puncte peste media UE)
  • 44 % s-au confruntat cu furtuni puternice sau grindină (cu 10 puncte peste media UE).

83 % dintre respondenții români au menționat că au suferit cel puțin o consecință directă din cauza fenomenelor meteorologice extreme (cu 15 puncte peste media UE de 68 %). 37 % s-au confruntat cu probleme legate de întreruperea curentului electric sau de alimentarea cu energie (cu 17 puncte peste media UE), 29 % s-au confruntat cu probleme de sănătate, cum ar fi insolația sau probleme respiratorii (cu 9 puncte peste media UE) și 29 % au avut păduri sau spații naturale distruse în apropierea locuinței lor (cu 10 puncte peste media UE).

Românii trebuie să își adapteze stilul de viață

Românii sunt conștienți că trebuie să își adapteze stilul de viață:

  • 83 % dintre români (față de 72 % în UE) recunosc că vor trebui să își adapteze stilul de viață din cauza schimbărilor climatice
  • 46 % (față de 35 % în UE) cred că vor fi nevoiți să se mute într-un loc mai puțin vulnerabil la schimbările climatice, chiar și la nivel local (pentru a evita inundațiile, incendiile forestiere sau alte fenomene meteorologice extreme)
  • 38 % spun că vor fi nevoiți să se mute într-o regiune sau țară mai răcoroasă (cu 10 puncte peste media UE).