Evenimentul Zilei > Actualitate > Nord-coreenii, obligați să-și dea hainele de iarnă armatei lui Kim
Nord-coreenii, obligați să-și dea hainele de iarnă armatei lui Kim

Nord-coreenii, obligați să-și dea hainele de iarnă armatei lui Kim

Locuitorilor din districtul Musan li s-a cerut să le ofere soldaților cele mai bune haine de iarnă pe care le au.

Nord-coreenii, obligați să-și dea hainele de iarnă armatei lui Kim. De regulă, autoritățile din Coreea de Nord le oferă soldaților haine de iarnă în fiecare noiembrie.

Dar de multe ori nu au reușit să facă acest lucru în mod corespunzător din cauza dificultăților economice.

Astfel că autoritățile militare nord-coreene îi forțează pe civilii din districtul Musan (provincia Hamgyong de Nord), să doneze haine soldaților.

O sursă a declarat pentru Daily NK că autoritățile au denumit acest furt cu acte în regulă „program de susținere” pentru  armată. Destinat locuitorilor din districtul Musan. Programul a început din 8 ianuarie.

Hainele de iarnă trebuie să fie „de calitate”

În esență, „programul” este deposedarea unei populații deja sărăcite de hainele călduroase. Pantaloni, paltoane, căciuli, lenjerie de corp groasă.

Comanda precizează că oamenii trebuie să ofere haine de „cea mai bună calitate”. În trecut, civilii au mai participat la programe de susținere a soldaților. Dar doar cu „hrană și șosete”.

Faptul că acum nord-coreenii sunt obligați să-și dea hainele de iarnă armatei lui Kim, spune mult despre situația economică a țării.

Uniforme din resturi tocate

O situație recunoscută de Kim Jong-un, la recentul congres al Partidului Muncitorilor. Kim a reafirmat hotărârea „de a rezolva cu orice preț problemele de hrană, îmbrăcăminte și locuințe ale populației”.

Faptul că Kim admite eșecul planului său economic de cinci ani subliniază cât de gravă trebuie să fie situația economică internă.

Deseori, soldații pot fi văzuți că poartă uniforme cârpite. Deseori, resturi de țesături de la fabricile de uniforme sau încălțăminte sunt tocate și refolosite.

Cu toate acestea, situația s-a înrăutățit anul acesta. Închiderea frontierei din cauza COVID-19 a închis și importurile de țesături. Și a oprit producția de îmbrăcăminte de iarnă.

În trecut, în anii 90, autoritățile nu au reușit să aprovizioneze în mod adecvat soldații cu produse de bază. Mulți tineri soldați și-au pierdut viața din cauza malnutriției, a spus sursa citată.

Pe de altă parte, locuitorii din districtul Musan sunt revoltați că trebuie să renunțe la hainele de iarnă, potrivit sursei.

Același interlocutor a declarat că, din cauza subnutriției, oamenii nu au putut purta haine noi la sărbătorirea Anului Nou.

„Ei se întreabă acum ce se va alege din ei dacă trebuie să-și dea hainele de iarnă armatei.Când abia își pot duce traiul”.