Evenimentul Zilei > International > Noi speculații pe seama sănătății reginei Elisabeta. Se va retrage de pe tron?
Noi speculații pe seama sănătății reginei Elisabeta. Se va retrage de pe tron?

Noi speculații pe seama sănătății reginei Elisabeta. Se va retrage de pe tron?

Refuzul biroului de presă al Casei Regale de a oferi informații clare cu privire la starea de sănătate a Reginei Elisabeta alimentează tot felul de speculații cu privire la acest subiect. Mulți analiști se întreabă cât va mai rămâne Elisabeta a II-a la conducerea Monarhiei britanice și când o va preda fiului său, Prințul Charles.

Încercarea biroului de presă de a ascunde vizita Reginei la spital nu face decât să sporească nemulțumirea cu privire la sistemul de comunicare publică al Casei Regale. Jurnaliștii și cetățenii britanici să se întrebe ce altceva nu le mai este dezvăluit. Iar toate acestea alimentează speculațiile cu privire la momentul în care Regina va renunța la atribuțiile sale.

În acest context, publicația The Daily Beast a publicat o analiză monarhiei britanice încercând să estimeze cât timp va mai rămâne Elisabeta II la conducerea statului.

Regina Elisabeta este foarte reticientă la recomandările medicilor de a se odihni, chiar și atunci când trece prin momente dificile. O astfel de situația a avut loc în luna mai, la scurtă vreme după moartea Prințului Philip. Regina a apărut în Parlament unde a rostit discursul de inaugurare a noii sesiuni parlamentare. Ea purta o rochie și o pălărie lila și părea plină de viață. Imaginea pe care a oferit-o a fost a unei regine plină de vigoare, capabilă să-și exercite atribuțiile.

În urmă cu un an, în 2020, mai mulți experți în afacerile Casei Regale estimau că Regina va renunța la tron la aniversarea vârstei de nouăzeci și cinci de ani, la 21 aprilie 2021. Aceștia apreciau că Charles urma să devină prinț regent – preluând atribuțiile de rege – dar păstrând titlul până la moartea reginei.

Regina nu a dorit să audă așa ceva. Ea a rămas în funcție, exercitându-și atribuțiile regale, în ciuda pandemiei de coronavirus. Numai în luna octombrie a avut 15 angajamente oficiale în Marea Britanie.

Regina a renunțat la unele dintre atribuții

Cu siguranță, unele dintre îndatoririle ei au fost externalizate către Charles sau către Prințul Edward și populara sa soție Sophie. Iar prințul William și Kate își asumă mai multe îndatoriri publice.

Dar regina a păstrat întotdeauna controlul asupra responsabilității sale simbolice supreme și unice – îndeplinirea îndatoririlor unui șef de stat. Ea dorește să demonstreze stabilitatea și continuitatea unei monarhii care există încă din secolul al șaptelea. Este evident că îi place să apară la întâlnirile cu alți lideri mondiali, fapt ce s-a văzut în iunie, la summitul G7 din Cornwall.

Săptămâna aceasta, oficialii de presă din Casa Regală au declarat că regina speră să se recupereze suficient pentru a participa la o altă adunare a liderilor mondiali. Este vorba despre summitul Națiunilor Unite privind schimbările climatice de la Glasgow. Acesta este programat pentru finalul lunii.

O astfel de participare este notabilă, deoarece, până acum, aceste aspecte intrau în sarcina lui Charles care este vocea monarhiei cu privire la toate lucrurile verzi.

Harry şi Meghan Markle pregătesc marea revenire
Sursa foto: EVZ

O domnie istorică cu multe schimbări

La sfârșitul acestei domnii istorice, regina poate privi înapoi la numeroasele presiuni care i-au schimbat națiunea în mod durabil – politic, cultural, social și economic. Nu i-a fost întotdeauna ușor să se adapteze la ele și a făcut greșeli. Dar acum ea pare să fie singura mână stabilă și fermă care ajută țara să se închege.

Totuși, trebuie să fi fost supărător pentru ea, faptul că organismul pe care a fost obligată să îl recunoască drept „guvernul meu” este condus de Boris Johnson, care stabilește recorduri de incompetență și minciună.