Ce se întâmplă de mâine cu românii care ajung în Marea Britanie. Veşti bune

Ce se întâmplă de mâine cu românii care ajung în Marea Britanie. Veşti bune

Autorităţile au dat recent o veste bună pentru românii care vor intra în Marea Britanie de duminica, 8 august 2021: în actualul context pandemic, România a fost trecută pe „lista verde” a statelor cu risc scăzut pentru sănătatea publică.

Decizia are legătură cu strategia de relansare prudentă a călătoriilor internaţionale, astfel că Guvernul Marii Britanii a anunţat că noua listă va intra în vigoare de mâine, 8 august.

Nu doar România a fost inclusă pe „lista verde”, ci şi Austria, Germania, Slovacia, Slovenia, Letonia şi Norvegia. Măsura va fi valabilă de la 8 august, cu începere de la ora 04:00 (n.r. - ora Angliei). în comunicatul autorităților britanice se mai arată că persoanele care vin din țările aflate pe lista verde nu mai intră în carantină.

Mai multe informaţii pe site-ul MAE

În acest context, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a subliniat că în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord este implementat un sistem de măsuri/condiții pentru persoanele care sosesc din străinătate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, testarea și carantina sunt individualizate în funcție de statul de proveniență a călătorului și de gradul de răspândire a infecțiilor cu virusul SARS-CoV-2, care generează Covid-19. În funcție de rata de infectare, statele vor fi încadrate într-una dintre cele trei liste: roșie, portocalie și verde.

La sosirea în Marea Britanie, cetăţenii care provin din state trecute pe „lista verde”, trebuie să prezinte un test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, cu rezultat negativ. De asemenea, ei trebuie să aibă formularul passenger locator form.

Atenţie la codul de rezervare a unui test

Totodată, nu trebuie să le lipsească acel cod de rezervare a unui test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, care va fi efectuat în ziua a 2-a de la sosirea în Regatul Unit. Nu este necesară efectuarea măsurii de izolare la domiciliu.

Românii intră foarte greu în Marea Britanie după Brexit

La sosirea în Marea Britanie, călătorii care vin din ţări trecute pe „lista portocalie” trebuie să prezinte un test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, cu rezultat negativ. La fel, şi ei trebuie să aibăformularul passenger locator form, dar şi codul de rezervare a două teste (ziua a doua și ziua a opta) pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Testele vor fi efectuate în Marea Britanie pe perioada efectuării măsurii de autoizolare. Mai departe, este obligatorie efectuarea măsurii de autoizolare la domiciliu pentru 10 zile.

Opțional, se poate rezerva și un test (Test to Release) pentru a reduce perioada autoizolării la domiciliu, dar mai multe detalii pot fi consultate pe gov.uk. Altfel, amintim concluziile unei statistici referitoare la dificultăţile pe care le întâmpină românii care vor să intre în Marea Britanie după Brexit.