Românii intră foarte greu în Marea Britanie după Brexit. Statistică negativă

Românii intră foarte greu în Marea Britanie după Brexit. Statistică negativă

Românii care au planuri în Marea Britanie trebuie să ştie că în primele 3 luni din 2021, autorităţile au respins intrarea în Regatul Unit pentru 3.294 de cetăţeni din Uniunea Europeană, dintre care foarte mulţi erau români.

Românii intră foarte greu în Marea Britanie după Brexit. Statistică negativă. În comparaţie, în 2020, doar 493 nu au putut intra în UK. Acum, dintre cei 3.294 de respinşi, 2.118 au fost din România. Adică peste două treimi.

Şi asta s-a întâmplat în ciuda faptului că pandemia de coronavirus a redus numărul total de călătorii.

În timp ce normele intrate în vigoare după Brexit permit cetăţenilor UE să viziteze Marea Britanie fără viză, Marley Morris, director asociat la Institutul pentru Cercetarea Politicilor Publice (IPPR), are altă părere.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, într-o declaraţie pentru Euronews, el a precizat că numărul din ce în ce mai mare al cetăţenilor UE respinşi la frontierele britanice reprezintă semnul timpuriu al „impactului sfârşitului liberei mişcări”.

Românii intră foarte greu în Marea Britanie după Brexit

În primul trimestru al anului 2021, mai mult de 2.000 dintre cetăţeni respinşi au venit din România. Statistica ratei de refuz pentru români a crescut cu 867% în primele trei luni.

În aceeaşi situaţie sunt şi bulgarii, care la fel ca românii, nu au primit eplicaţii clare pentru motivele respingerii intrării în Marea Britanie. 300 de cetăţeni bulgari au fost respinşi în primul trimestru al anului 2021. În 2020 au fost respinşi doar 19.

Şi asta nu a fost tot pentru cei menţionaţi. Cei mai ghinionişti dintre ei au fost închişi câteva zile în centrele de detenţie din cauza unor probleme cu documentele. Cei mai „norocoşi” au fost întorşi la controalele din porturile cu feriboturi sau la terminalul feroviar Eurostar din Paris.

Mai sunt şi 738 de cetăţeni expulzaţi după aterizarea pe aeroporturi sau terminalele de feriboturi din Marea Britanie, conform The Guardian.

La începutul lunii mai, inclusiv cetăţenii germani, greci, italieni şi spanioli au fost reţinuţi la frontiera Marii Britanii şi ţinuţi în detenţie chiar şi 7. În cele din urmă, ei au fost trimişi în ţările lor de origine.

Cei care doresc să viziteze Marea Britanie, au la dispoziţie toate informaţiile despre ce presupune acordul pe axa UE-Marea Britanie.