Pandemia lovește crunt în anumite zone. Statistica dă fiori. Există o singură rezolvare

Pandemia lovește crunt în anumite zone. Statistica dă fiori. Există o singură rezolvare

Recrudescența pandemiei și apariția unor focare în zone unde virusul SARS-CoV-2 a fost aproape inexistent, anul trecut, în India, accentuează urgența livrărilor de vaccinuri către țările sărace în detrimentul țărilor bogate pentru a scurta pandemia, arată o analiză Bloomberg..

Însă nu e vorba doar despre India. Puternicele noi valuri au atacat și alte țări pe de glob, punând presiune pe sistemele medicale și implicând cereri de ajutor. Soluția este doar globală și implică țările bogate, atrag atenția specialiștii.

Națiuni de la Laos la Thailanda din sudul Asiei, până la cele învecinate cu India precum Bhutan și Nepal au raportat creșteri importanta ale ratei de incidență în ultimele săptămâni, în special din cauza noilor tulpini, dar și a lipsei de resurse care să încetinează contagiunea.

Săptămâna trecută, în Laos, ministrul Sănătății a solicitat echipamente medicale și tratamente, în contextul în care noile cazuri au crescut cu 200% într-o lună. Nepal se confruntă cu umplerea rapidă a spitalelor și epuizarea stocurilor de aparate de oxigen. În Thailanda, facilitățille medicale sunt sub presiune, 98% dintre noile cazuri provin de la o variant mai infecțioasă a agentului pathogen. Națiuni insulare din Oceanul Indian se confruntă cu primele valuri.

Ne puteți urmări și pe Google News

“Situația din India se poate întâmpla oriunde. Este încă o provocare imensă“

Deși aceste țări nu au densitatea populației indiene, riscul extinderii necontrolate a pandemiei există. “Este foarte important să realizăm că situația din India se poate întâmpla oriunde. Este încă o provocare imensă“, a declarat said Hans Kluge, director regional al OMS pentru Europa, în timpul unui briefing de presă săptămâna trecută.

pandemie Asia

Ca procent de infectare în regiunea asiatică menționată, Laos conduce topul, cu o creștete de 22,000%, urmat de Nepal și Thailanda, ambele cu o creștere de 1000% în numai o lună. Urmează Bhutan, Trinidad și Tobago, Surinam, Cambodgia și Fiji, unde noile cazuri s-au triplat. “Toate țările sunt într-o situația riscantă. Boala începe să devină endemică,” apreciază David Heymann, profesor de epidemiologie a bolilor infecțioase la London School of Hygiene & Tropical Medicine.

Pe 1 mai, India a raportat  401,993 nou cazuri în decurs de 24 de ore, iar decesele au ajuns la 3,689 în ziua următoare. Spitalele și crematoriile lucrează non-stop pentru a face față avalanșei de morți. Există de asemenea o penurie a echipamentelor medicale necesare, a oxigenului.

Ascensiunea rapidă a contagiunii în Laos, care număra doar 60 de cazuri de la debutul pandemiei până pe 20 aprilie și niciun deces, arată că nicio națiune nu e la adăpost. Trecerea ilegală a granițelor este greu de controlat, iar capitala Vientiane a intrat în lockdown și a interzis călătpriile spre și dinspre provincie. Autoritățlle au făcut apel la vecini ca Vietnam pentru ajutor în salvarea vieților. Nepal și Butan se confruntă cu o erupție a noilor cazuri, în special datorită revenirii conaționalor în țară.

Pauperitatea acestor țări pune gaz peste foc

“Situația este foarte serioasă. Noile variante vor implica un nou vaccin și un al treilea vaccin pentru cei deja vaccinați”, avertizează Ali Mokdad, Director de strategie pentru sănătatea populației la Universitatea din Washington. Mokdad a adăugat că dificultățile economice ale țărilor mai sărace fac bătălia și mai grea.

Thailanda, care încearcă să-și revigoreze turismul, a reintrodus carantina de două săptămâni pentru toți vizitatorii țării. Veniturile estimate din turism s-au redus drastic. Sistemul public de sănătate este sub presiune, iar autoritățile încearcă să deschidă spitale de campanie pentru a prelua afluxul de noi pacienți. În jur de 98% dintre cazuri sunt ale tulpinii britanice.

Zona roșie

În Cambodgia, de la debutul actualului val, peste 10.000 de cazuri de proveniență locală au fost detectate în peste 20 de provincii. Capitala Phnom Penh este acum zonă roșie. În Sri Lanka, statul națiune din sudul Indiei, autoritățile au izolate regiuni întregi, au interzis nunțile și întâlnirile, au închis cinematografele și pub-urile. Momentan situația este sub control. În largul Caraibelor, Trinidad și Tobago au anunțat un lockdown parțial după ce cazurile au crescut de 7 ori față de luna anterioară.

O creștere asemănătoare, de 600%, este semnalată și în Surinam, pe coasta de nord-est a Americii de Sud, față de martie.

Deși au fost oarecum la adăpost grație controlului strict de la frontier, unele țări-insule din Pacific se confruntă în prezent cu primul val. Orașele aflate în circuit turistic din Fiji au intrat în lockdown după ce o parte a populației a contractat virusul de la forțele militare.

Doar țările bogate pot aduce revenirea la normalitate

“India este un avertisment bulversant în această parte a lumii pentru cât de repede se poate extinde pandemia dacă este scăpată de sub control”, a declarat Jonathan Pryke, care conduce o de cercetare al regiunii Pacificului pentru Lowy Institute, un think tank cu sediul la Sydney.

“Țările dezvoltate au datoria ca, după ce pun capăt pandemiei prin inoculările rapide de vaccin, să contribuie la o distribuire mai echitabilă la nivel global a vaccinurilor anti-Covid-19, a testelor de diagnostic și a agenților terapeutici inclusiv oxigen“, atrage din nou atenția David Heymann, profesor în cadrul London School of Hygiene & Tropical Medicine.

“Omenirea nu a oferit un răspuns global și preocupat, iar asta este îngrijorător. Revenirea la normalitate depinde cu adevărat de ajutorul dat țărilor în controlarea virusului. Sper că țările pot privi în interiorul lor și identifica felul în care pot oferi ajutor”, conchide Jennifer Nuzzo, doctorand al Johns Hopkins Center for Health Security din Baltimore (SUA).

Sursa: Indianexpress