Noi reguli în restaurante. Mâncarea rămasă, luată la pachet de clienți

Noi reguli în restaurante. Mâncarea rămasă, luată la pachet de cliențiSursă: Photo © Aprescindere | Dreamstime.com

Noi reguli în restaurante. Clienții restaurantelor vor primi la pachet, gratuit, ce nu mănâncă, așa cum se întâmplă în localurile din vestul Europei și cele din Statele Unite. Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea pentru combaterea risipei alimentare.

Noi reguli în restaurante

Legea pentru combaterea risipei alimentare se aplică de joi în toate restaurantele și magazinele din țară. Unele dintre măsuri erau puse deja în aplicare de unii comercianți sau de unii patroni de restaurante, dar de joi toți vor fi obligați să o facă.

restaurant

Sursa foto Arhiva EVZ

Clienții nu vor mai plăti ambalajul

Toate localurile trebuie să afișeze vizibil fie la intrarea în restaurant, fie în meniu posibilitatea ca oamenii să-și ia la pachet mâncarea pe care nu o termină la restaurant. Pe ambalaj clienții nu vor mai plăti taxa de un leu sau doi lei. Restaurantele vor fi nevoite să suporte costurile pentru ambalaj.

foto: Twitter

Și în cazul magazinelor sunt câteva măsuri. Alimentele care sunt aproape de data de expirare vor trebui ieftinite sau să fie donate la ONG-uri sau adăposturi pentru animale, potrivit Digi24.

Alte reguli care se aplică de pe 21 martie

Lista principalelor reguli privind risipa alimentară care se aplică de joi, 21 martie:

  • măsuri de responsabilizare pentru diminuarea risipei alimentare pe lanţul agroalimentar, începând cu producţia, procesarea, depozitarea, distribuţia şi comercializarea alimentelor, inclusiv în sectorul de industrie hotelieră şi al serviciilor alimentare;
  • măsuri privind vânzarea cu preţ redus a produselor aflate aproape de expirarea termenului de valabilitate;
  • măsuri pentru redistribuirea alimentelor prin transfer cu titlu gratuit, pentru consumul uman, către operatorii receptori (Regulamentul CE nr. 852/2004), precum şi măsuri privind redistribuirea alimentelor, prin transfer, pentru consumul uman, către operatori economici;
  • măsuri pentru utilizarea şi consumul produselor alimentare în hrana animalelor, până la expirarea termenului de valabilitate a acestora, cu respectarea legislaţiei sanitare veterinare în domeniul nutriţiei animale;
  • măsuri pentru direcţionarea produselor de origine animală devenite improprii consumului uman către utilizatori înregistraţi în vederea utilizării de material categoria 3 pentru hrana animalelor din adăposturi;
  • măsuri pentru direcţionarea produselor agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal în vederea valorificării lor prin transformare în compost;
  • măsuri pentru direcţionarea produselor agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal în vederea valorificării lor prin transformare în biogaz;

Ne puteți urmări și pe Google News