Noile reguli pentru semnalizarea rutieră au intrat în vigoare. Contravenții mai mari pentru primari

Noile reguli pentru semnalizarea rutieră au intrat în vigoare. Contravenții mai mari pentru primari Trafic. Sursa foto: Arhiva EVZ

Legea care prevede reguli noi pentru semnalizarea rutieră a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis, potrivit Administrației Prezidențiale. Actul normativ prevede reguli noi pentru administrația publică, polițiști rutieri, dar și noi contravenții pentru lipsa semnelor de circulație amplasate pe drumurile publice.

Noile reguli pentru semnalizarea rutieră au intrat în vigoare. Care sunt obligațiile pentru administrație și Poliție

Galben intermitent

Amenzi mari pentru șoferii care trec pe galben la șemafor. Codul Rutier a fost modificat. Sursa foto: Aliaksandr Lobach | Dreamstime.com

Astfel, administratorul drumului public, cu avizul Poliţiei rutiere, este obligat să aplice marcaje rutiere rezonatoare transversale sau alte dispozitive de calmare a traficului, înainte de intrarea în localitate, de trecerea pentru pietoni şi de trecerea la nivel cu o cale ferată, marcaje rutiere rezonatoare longitudinale, precum şi marcaje pentru zone cu risc crescut de accidente.

Autorităţile publice locale sunt obligate să amenajeze staţiile mijloacelor de transport public de persoane, prevăzute cu alveole sau refugii, cu avizul Poliţiei rutiere şi în conformitate cu prevederile reglementărilor tehnice specifice.

Potrivit legii, autovehiculele care efectuează transport rutier agabaritic, cele de însoţire a acestora, precum şi cele care transportă mărfuri şi/sau deşeuri periculoase, trebuie să aibă montate sau să fie dotate cu echipamentele specifice prevăzute de reglementările în vigoare, precum şi semnalele speciale de avertizare cu lumină galbenă, iar conducătorii acestora trebuie să le menţină în funcţiune pe toată perioada deplasării pe drumul public.

Ne puteți urmări și pe Google News

Obligații noi pentru polițiștii rutieri în cazul producerii accidentelor rutiere

Politia Rutieră

Sursă foto: Arhiva EVZ

Poliţistul învestit cu cercetarea la locul faptei este obligat să menţioneze în actele de constatare existenţa ori inexistenţa modului de semnalizare rutieră şi calitatea acesteia şi să înregistreze prin foto şi video existenţa sau inexistenţa semnalizării rutiere ori vicii ale acesteia, se arată în legea promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Astfel, reprezintă contravenții: nesemnalizarea sau semnalizarea necorespunzătoare a drumului public sau a trecerilor la nivel cu calea ferată, conform standardelor şi reglementărilor tehnice în vigoare; neînlăturarea obstacolelor care împiedică vizibilitatea conducătorilor de vehicule la trecerile la nivel cu calea ferată; neîndeplinirea obligaţiilor de instalare, aplicare şi verificare a mijloacelor de semnalizare rutieră, precum şi a dispozitivelor speciale de acest fel.