Evenimentul Zilei > EVZ Special > Noi proteste anunțate în România. Cine sunt cei care au alte revendicări
Noi proteste anunțate în România. Cine sunt cei care au alte revendicări

Noi proteste anunțate în România. Cine sunt cei care au alte revendicări

Condițiile create de modificarea Legii RCA a stârnit mari nemulțumiri în rândul transportatorilor, care amenință cu mișcări de protest.

Nemulțumiri apărute și în rândul transportatorilor, care vor să inițieze mișcări de protest. Deranjul a fost declanșat de modificările care vor fi aduse Legii RCA. Transportatorii consideră consideră că schimbările vor avantaja companiile de asigurări în defavoarea şoferilor.

„Vor un profit cât mai mare”

„Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) somează Guvernul şi Parlamentul României să se trezească la realitate şi să iasă din capcana întinsă de firmele de asigurări care vor să modifice Legea RCA în favoarea companiilor de asigurări şi în detrimentul celor 8 milioane de şoferi români plătitori de poliţe RCA.

Firmele de asigurări, împreună cu vicepreşedintele ASF, dl. Roşu Cristian, vor să crească preţul RCA din motive uşor de înţeles pentru orice cetăţean al acestei ţări, acest episod fiind unul care a mai avut loc în România, în urmă cu 4 ani. Multinaţionalele din asigurări vor un profit cât mai mare pe care şoferii români să îl plătească, în mod obligatoriu, prin trei măsuri principale”. Se precizează într-un comunicat al transportatorilor.

Marile nemulțumiri ale transportatorilor legate de RCA

Problema reclamată este legată de faptul că se dorește să se introducă în legislaţie o coplată pentru păgubiţi. Prin plafonarea despăgubirilor care vor fi suportate de asigurători la un nivel de referinţă agreat de aceştia. Și prin obligarea păgubiţilor să plătească diferenţa dintre valoarea reală a reparaţiei şi suma plafonată ce va fi acordată de asigurator.

„Practic, românii vor fi obligaţi să cumpere o asigurare RCA mai scumpă, dar mult mai proastă decât în prezent, care nu le va permite să acopere integral costurile cu reparaţia autovehiculului, în cazul unui accident.

În condiţiile în care există deja peste 60.000 de litigii împotriva primilor doi asiguratori din piaţă, care refuză în mod sistematic să plătească despăgubirile datorate, introducerea unor astfel de măsuri vădit luate împotriva consumatorilor, respectiv a păgubiţilor, va avea efecte ireparabile pe piaţa locală, strivind drepturile consumatorilor în favoarea intereselor comerciale ale asiguratorilor”. A mai reclamat Asociația transportatorilor.

O primă măsură care este neagreată

O primă măsură contestată este cea legată de eliminarea plafonului de cheltuieli administrative de 25% pentru produsul RCA al societăţilor de asigurări. Astfel încât asiguratorii să îşi stabilească unilateral şi arbitrar plafonul de cheltuieli pe care îl doresc. Se va ajunge la situaţia din trecut, când tariful RCA pentru un camion era de 20.000 de lei, o Dacie nouă 7.000 de lei, din care 75% reprezentau cheltuielile administrative ale asiguratorilor, atrage atenţia COTAR, conform Agerpres.