Noi presiuni pe cabinetul lui Benjamin Netanyahu. Decizie crucială a Curții Supreme

Noi presiuni pe cabinetul lui Benjamin Netanyahu. Decizie crucială a Curții Supreme Benjamin Netanyahu. Sursa foto: Dreamstime.com

Marți, Curtea Supremă a Israelului a hotărât că guvernul trebuie să înceapă să recruteze studenții evrei ultra-ortodocși din seminariile religioase în armată. Decizia pune o presiune suplimentară asupra cabinetului lui Benjamin Netanyahu, aflat într-o situație politică dificilă.

Coaliția condusă de Netanyahu depinde de două partide ultra-ortodoxe care consideră esențială scutirea de serviciul militar pentru studenții evrei ultra-ortodocși.

Totul cu scopul de a menține susținerea alegătorilor lor în seminariile religioase și pentru a evita o armată care ar putea pune la încercare tradițiile lor conservatoare.

Benjamin Netanyahu, în fața unui nou test

Liderii partidelor respective au exprimat dezamăgire față de hotărâre, dar nu au formulat nicio amenințare imediată împotriva guvernului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu toate acestea, posibilitatea ca armata, cu sprijinul ministrului Apărării Yoav Gallant, să înceapă recrutarea studenților de la seminariile religioase ar putea amplifica tensiunile în coaliția deja fragilă a lui Benjamin Netanyahu.

Situația scutirii de recrutare pentru evreii ultra-ortodocși a devenit tot mai controversată în Israel, pe fondul suprasolicitării forțelor armate într-un război cu mai multe fronturi împotriva Hamas în Gaza și Hezbollah în Liban.

„Povara inegalității este mai acută ca niciodată”, a transmis Curtea Supremă din Israel.

MAE,steag Israel

Israel. Sursa foto: Pixabay

Mai multe repercusiuni pentru studenții care refuză înrolarea

Cetățenii israelieni sunt obligați să înceapă serviciul militar la vârsta de 18 ani, cu o durată de trei ani pentru bărbați și doi ani pentru femei.

Membrii minorității arabe, care constituie 21% din populație, beneficiază de scutire de la serviciul militar, cu toate că unii dintre ei optează să servească.

În același timp, studenții evrei ultra-ortodocși de la seminarii au fost, de asemenea, în mare parte exonerați de serviciul militar de-a lungul decadelor.

Legea care acorda scutirea pentru studenții de la seminarii a ajuns la termen anul trecut, însă guvernul a continuat să permită acestor studenți să nu servească.

Curtea Supremă a decis că în lipsa unei noi justificări legale pentru scutire, statul trebuie să îi recruteze.

Armata israeliană

Armata israeliană în Gaza Sursa foto: Arhiva EVZ

Decizia a crescut presiunea asupra partidelor ultra-ortodoxe din coaliția lui Benjamin Netanyahu, stabilind că seminariile nu vor mai primi subvenții de la stat dacă studenții evită serviciul militar fără amânări sau scutiri.

Decizia a accentuat presiunea asupra lui Benjamin Netanyahu

Gideon Rahat, expert în științe politice la Institutul pentru Democrație din Israel, a remarcat că decizia a accentuat presiunea asupra lui Netanyahu.

„El va încerca să câștige timp și va face tot posibilul să elimine această problemă de pe agenda publică”, a afirmat acesta.

Armata a subliniat nevoia urgentă de mai mulți recruți, în timp ce liderii ultra-ortodocși au subliniat importanța scutirilor pentru păstrarea tradițiilor lor.

„Nu există niciun judecător acolo care să înțeleagă valoarea studiului Torei și contribuția sa la poporul Israel de-a lungul generațiilor”, a declarat Moshe Gafni, parlamentar ultra-ortodox care conduce influentul Comitet Financiar parlamentar, referindu-se la studiul cărților sfinte ale iudaismului, potrivit Reuters.