Kibbutzurile evreiești, fondate inclusiv de evreii din România

Kibbutzurile evreiești, fondate inclusiv de evreii din România Sursa foto: CNN

Kibbutzurile evreiești fondate inclusiv de evreii din România. Trei kibbutzuri din Israelul de azi au fondatori din România și au luptat în marile războaie ale Israelului

Kibbutzurile evreiești fondate inclusiv de evreii din România. Trei kibbutzuri din Israelul de azi au fondatori din România și au luptat în marile războaie ale Israelului

Kibbutzul este o comunitate bazată pe egalitatea absolută a membrilor săi care nu dețin proprietăți private, tot ce au fiind proprietatea comunității. Ele se deosebesc de alte ferme unde există și proprietate privată numite moshav. Kibbutz provine de la un verb în limba ebraică, tradus prin „a aduna”.

Kibbutzurile din Palestina

Aceste kibbutzuri au fost fondate după ce Mișcarea Sionistă care s-a întrunit la Basel și la Galați a propus ca emigrarea (Aliyah) să se facă spre Palestina, pentru a fonda Eretz Israel, un concept pe care îl putem traduce ca „patrie”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Evreii imigranți care au plecat până în 1914, dar și în perioada interbelică s-au angajat ca fermieri, au fost ajutați de Alianța Israelită Universală, de Asociația Hashomer Atzair, de alte structuri precum Fondul Evreiesc de Stat să se stabilească în Palestina, teritoriu controlat până la 1918 de Imperiul Otoman apoi de britanici cu mandat, fondând kibbutzuri.

Evreii din România participă la fondarea kibbutzurilor

Kibbuzturile  Ma'abarot ( fondat în anul 1932), Masada ( fondat în 1937) și  Zikim ( fondat în 1947) au în comun fondarea lor de către evrei originari din România.

Ma'abarot a fost fondat pe Valea Hefer, Masada a fost fondat în nordul Iordanului lângă Marea Galileii iar Zikim este în sudul Israelului, în Deșertul Negev. Sunt puncte geografice esențiale din Israel.

Membrii kibbutzului Ma'abarot au lucrat ca angajați până în 1932, când Fondul Național Evreiesc a cumpărat pământ pe care l-a repartizat unui număr de 10 voluntari care au construit ferma și locuințele. Kibbutzul funcționează și azi, dispune de 3 km pătrați de teren pentru fermă și fabrici de produse alimentare și farmaceutice.

Masada are în jur de  296 locuitori și a fost  fondat în anul 1937 de către evrei imigranți din România, care s-au alăturat membrilor kibbutzului Sha'ar HaGolan. Numele Masada a fost împrumutat de la celebra cetate a zeloților de la Marea Moartă care au rezistat invaziei împăratului Vespasian în 70-72 d.Hr., preferând să se sinucidă în masă.  La antica cetate Masada de unde a fost luat numele kibbuztului, tinerii militari din toate forțele israeliene depun jurământul de credință. Membrii kibbutzului Masada au participat la toate confilctele israeliano-arabe din anii 1948, 1967 și 1973.

Zikim situat în Deșertul Negev de nord are o populație de 385 persoane, fiind creat de evrei din România în 1947. Kibbutzul azi are o fermă și o fabrică de mase plastice.