Alegerile locale din Israel. Ultra-ortodocșii și extrema dreaptă, pe primele locuri

Alegerile locale din Israel. Ultra-ortodocșii și extrema dreaptă, pe primele locuri Vot. Sursa foto: Dreamstime.com

Alegerile locale au fost organizate în 241 de localități din Israel. Cu toate că prezența la vot a fost scăzută, partidele ultra-ortodoxe și cele ultra-naționaliste au înregistrat rezultate impresionante.

Partidele ultra-ortodoxe și cele ultra-naționaliste au ieșit pe primele locuri la alegerile din Israel. În capitala Ierusalim a fost reales un fief tradițional al partidelor religioase. Primarul Moshe Lion a fost obținut un procent de 81,5%. În același timp, partidele ultra-ortodoxe au câștigat 17 mandate din 30.

Alegeri locale în Israel

Cele două puteri vor avea o majoritate de 2/3 în consiliu, având în vedere că extrema dreaptă a obținut trei mandate. Locuitorii seculari din capitala israeliană sunt îngrijorați de rezultatele obținute de ultra-ortodocși, având în vedete existența numeroaselor reguli religioase actuale.

De asemenea, la Tel Aviv,  primarul Ron Huldai, care se află în funcție din 1998, a obținut victoria în fața fostei deputate Orna Barbivay. Tatăl acesteia a emigrat din România.

Ne puteți urmări și pe Google News
Israel

Război. Sursa foto: X (Twitter)

„Împreună vom continua să o menținem ca un bastion democratic și tolerant, ca un centru pentru cultură și artă, o casă pentru fiecare minoritate”, a scris pe X Huldai.

Primarul Tel Avivului va împlini 80 de ani în curând.  De asemenea, la Haifa, candidații principali, fostul primar Yona Yahav și David Etzioni, nu au reușit să atingă pragul de 40%.

Partidele coaliției majoritare din parlament, rezultate bune în localitățile mici.

Eliya Winter, candidată a dreaptek naționaliste, câștigat în orașul Mitzpeh Ramon, situat în sudul deșertului Negev.  De asemenea,

în Elad, un oraș cu aproximativ 50.000 de locuitori în majoritate ultra ortodocși, situat la est de Tel Aviv, primarul Israel Porush a pierdut în fața lui Yehuda Butbul, din partidul ultra-ortodox Shas.

Israel

Israel. Sursa foto: Dreamstime.com

Alegerile locale din Israel, amânate din cauza atacului Hamas

Inițial, scrutinul a fost amânat din cauza atacului terorist al Hamas, în urma căruia 1.200 de locuitori din sudul țării au fost uciși, iar alți 250 au fost răpiți. Pe fondul tensiunilor din Fâșia Gaza.  participarea la vot au

avut de suferit. La alegerile desfășurate în aceste zile a participat mai puțin de jumătate din electorat, în timp ce la scrutinul precedent, din 2018, prezența la vot a fost de 56%.