Noi dispute între Turcia și Grecia. Ankara susține că avioanele sale F-16 au fost vizate de rachetele grecești

Noi dispute între Turcia și Grecia. Ankara susține că avioanele sale F-16 au fost vizate de rachetele grecești Grecia, o mutare-surpriză / Sursa: Arhiva EVZ

Turcia a lansat o serie de acuzații împotriva Greciei. Rachete sol-aer greceşti au vizat avioane de luptă F-16 turceşti care efectuau o misiune de recunoaştere în spaţiul aerian internaţional.

Cea mai recentă afirmaţie a Turciei spune că vecinul său şi aliatul NATO, Grecia, a vizat avioanele sale deasupra Mării Mediterane de est şi a Mării Egee. Radarul unui sistem grecesc de rachete S-300 cu baza în insula Creta a fost fixat pe avioanele turceşti pe 23 august.

Avioanele F-16 se aflau la o altitudine de 10.000 de metri la vest de insula grecească Rodos când radarul de urmărire a sistemului S-300 de fabricaţie rusească a fost blocat, a adăugat raportul. Avioanele turceşti şi-au încheiat misiunea şi s-au întors la bazele lor „în ciuda mediului ostil”. În textul raportului mai scrie că blocarea radarului este considerată un act de ostilitate în conformitate cu regulamentele NATO.

Relații tensionate între Turcia și Grecia

Săptămâna trecută, Turcia l-a convocat pe ataşatul militar grec şi a depus o plângere la NATO după ce avioane F-16 greceşti ar fi hărţuit F-16 turceşti care efectuau o misiune în cadrul alianţei. De asemenea, piloţii greci au pus avioanele turceşti sub urmărire radar deasupra Mediteranei de est. Turcia „a dat răspunsul necesar şi a forţat avioanele să părăsească zona”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Grecia a respins versiunea turcă a evenimentelor. Ministerul grec al Apărării a declarat că cinci avioane turceşti au apărut fără o notificare prealabilă pentru a însoţi un zbor de bombardiere americane B-52, care nu trebuiau să aibă o escortă de avioane de vânătoare. Avioanele ar fi fost văzute într-o zonă supusă controlului aerian al Greciei.

Ministerul a precizat că patru avioane de vânătoare greceşti au fost mobilizate şi au alungat avioanele turceşti. De asemenea, oficialii au mai adăugat că Atena a informat autorităţile NATO şi americane cu privire la acest incident, informează agenția de presă Anadolu.

Acuzațiile Turciei împotriva Greciei

Nu este pentru prima dată când între cele două țări există discuții despre încălcarea spațiului aerian. La începutul lunii iulie, Grecia a acuzat Turcia că avioanele de luptă şi dronele Turciei au pătruns ilegal de 760 de ori în luna iunie în spaţiul aerian al Greciei.

Disputa pe mai multe insule din Mareea Egee dintre Grecia și Turcia a dus la amplificarea tensiunilor dintre cele două state în ultima perioadă. Disputa legată de insule este numai unul din motivele de conflict între cele două ţări, un altul fiind zăcămintele de gaze naturale din Marea Egee.