Nicușor Dan are de plătit cheltuieli de judecată de zeci de mii de lei

Nicușor Dan are de plătit cheltuieli de judecată de zeci de mii de lei Nicuşor Dan, activistul civic ajuns primarul Bucureștiului. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Nicușor Dan a pierdut primul dintre cele 38 de procese deschise împotriva unor autorizații de construire. Judecătoarea TMB Roxana Mihaela Duma a respins acțiunea edilului pentru că nu are calitate procesuală.

Nicușor Dan a pierdut primul dintre cele 38 de procese deschise împotriva unor autorizaţii de construire. Edilul are de plată cheltuieli de judecată de aproape 30.000 lei.

Avocatul Radu Dinulescu: „Primarul general nu are calitate procesuală pentru a cere anularea autorizaţiilor de construire. Dacă ar avea, s-ar transforma în prefect”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nicușor Dan pierde procese în instanță

Nicușor Dan a suferit o nouă înfrângere în instanță miercuri, 6 decembrie 2023, în legătură cu blocarea proiectelor imobiliare din oraș. Iar aceste pierderi costă scump Primăria Capitalei, obligată la plata cheltuielilor de judecată.

Lumea Justiției prezintă în exclusivitate documentul care dovedește că, în cazul în care sentința Tribunalului București va rămâne definitivă, ea va putea fi aplicată exact la fel în alte 37 de dosare deschise de către același Nicușor Dan împotriva unor autorizații de construcție.

Mai exact, judecătoarea TMB Roxana Mihaela Duma a respins acțiunea edilului general împotriva autorizației nr. 420 din 6 octombrie 2022, emise de către primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, firmei SC Long Bridge Connect Gr SRL pentru ridicarea unui ansamblu imobiliar la marginea Capitalei. (Pârâți sunt atât societatea de construcții, cât și Primăria S2.)

„Umilința suferită de Nicușor Dan este cu atât mai mare, cu cât instanța l-a trimis la plimbare nu pe fond, ci pe motiv de lipsa calității procesuale active. Mai precis, din cauză că primarul a acționat ca și cum ar fi prefect”, scriu jurnaliştii de la Luju.ro.

Ar putea fi o imagine cu 5 persoane şi stradă

Nicușor Dan. Sursa foto: Facebook

Minuta sentinței TMB din dosarul nr. 18074/3/2023:

„Admite excepția lipsei calității procesuale active a reclamanților. Respinge ca fiind formulată de persoane lipsite de calitate procesuală activă cererea de chemare în judecată. Obliga reclamanții la plata către parată Long Bridge Connect GR S.R.L. a cheltuielilor de judecată constând în onorariu de avocat (29.750 lei).

Respinge că neîntemeiată cererea pârâtului Primarul Sectorului 2 de obligare a reclamanților la plata cheltuielilor de judecată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la data comunicării. Cererea de recurs se depune la Tribunalul București – Secția a II a Contencios Administrativ și Fiscal. Pronunțată, astăzi, 06.12.2023, prin punerea soluției la dispoziția părților prin mijlocirea grefei instanței conform art. 396 alin. 2 C.proc.civ.”.

Nu primarul (Nicușor Dan), ci prefectul poate merge în instanță

Chiar dacă instanța nu precizează temeiul sentinței îl găsim în Codul administrativ, care prevede doar pentru prefect – nu și pentru primar – atribuția de a ataca în instanță autorizațiile de construire. De aceea spunem că, prin atacarea celor 38 de autorizații, edilul Nicușor Dan și-a arogat atribuții de prefect.