Evenimentul Zilei > Actualitate > Nicușor Dan o pârăște pe Gabriela Firea la DNA. Obiectul plângerii: PUZ Sector 3
Nicușor Dan o pârăște pe Gabriela Firea la DNA. Obiectul plângerii: PUZ Sector 3

Nicușor Dan o pârăște pe Gabriela Firea la DNA. Obiectul plângerii: PUZ Sector 3

Primarul general Nicușor Dan a fost chemat la DNA pentru a da declarații în legătură cu o plângere formulată în urmă cu doi ani.

Primarul general, Nicușor Dan, va da declarații în fața procurorilor DNA, în cursul zilei de joi, 15 aprilie. Anunțul a fost făcut chiar de primarul general, într-o postare pe Facebook.

Nicușor Dan a fost chemat la DNA pentru a da mai multe detalii legate de o plângere pe care a formulat-o în legătură cu PUZ Sector 3. El a formulat acuzații împotriva predecesoarei sale, Gabriela Firea și a arhitectului general al Capitalei, Ștefan Dumitrașcu.

„Astăzi voi merge la DNA pentru a continua demersurile inițiate în 2019, atunci când am făcut plângere penală în care acuzam ilegalități cu privire la PUZ Sector 3. Conform procedurilor legale, am fost invitat pentru a da declarații referitoare la plângerea depusă atunci, pentru a putea avansa lucrările la acest dosar. Printre persoanele pe care le consider vinovate și împotriva cărora am făcut această plângere se află fostul primar general Gabriela Firea și fostul arhitect-șef al Capitalei, Ștefan Dumitrașcu”, a scris Nicușor Dan în posarea de pe Facebook.

Ce reproșează Nicușor Dan

Primarul general a detaliat cu privire la plângerea pe care a formulat-o, arătând că PUZ-ul Sector 3 a fost adoptat cu încălcarea mai multor prevederi legale. Potrivit postării sale, mai multe hectare de teren cărora li s-a schimbat destinația din spații verzi în spațiu construibil.

„Am arătat în acea plângere că PUZ Sector 3 a fost adoptat cu încălcarea mai multor prevederi legale, dar și faptul că acest PUZ încalcă dreptul bucureștenilor la un mediu sănătos. Erau zeci de hectare de teren cărora, în mod nelegal, li se schimba destinația din spațiu verde în spațiu construibil, ceea ce însemna pentru proprietari un folos necuvenit estimat la aproape 300 de milioane de euro. Lucrurile sunt acum analizate de DNA și sper ca această speță să avanseze cât mai rapid”, a explicat Nicușor Dan pe Facebook.

Plângerea penală datează din 2019

Primarul general a subliniat că această plângere penală a fost instrumental pe care l-a folosit în 2019, ca vicepreședinte al Asociației Salvați Bucureștiul. Nicușor Dan a precizat că în prezent are un instrument mai puternic, propunerea de a suspenda PUZ-urile – care a și fost votată în Consiliul General.

„Această plângere penală a fost instrumentul pe care l-am avut atunci, în 2019, când eram deputat și vicepreședinte al Asociației Salvați Bucureștiul.  În 2021, ca primar al Municipiului București, am un instrument mai puternic, pe care l-am și folosit, respectiv propunerea de suspendare a PUZ-urilor de sector pentru 1 an de zile, lucru pe care CGMB l-a votat. E foarte important ca bucureștenii să aibă un mediu curat și e foarte important ca orice decizie privind dezvoltarea orașului să se ia în mod legal, nu pe bază de interese ascunse”, a subliniat Nicușor Dan.