Evenimentul Zilei > Politica > Gabriela Firea, părăsită de aliații săi politici
Gabriela Firea, părăsită de aliații săi politici

Gabriela Firea, părăsită de aliații săi politici

Anunțul președintelui ALDE de a candida la Primăria Capitalei închide lista aliaților politici ai Gabrielei Firea care s-au delimitat de ea în ultima perioadă.

Practic, liderul PSD București se vede pus în situația de a candida pe cont propriu, fără un sprijin din partea altor formațiuni de stânga. Fără acest sprijin și cu o mobilizare redusă la nivelul partidului din care face parte, tot mai scindat din cauza rivalităților interne, actualul Primar al Capitalei intră în cursa electorală, practic, învinsă.

Alianța de stânga eșuează pe mâna PSD

Actualul primar al Capitalei s-a numărat printre liderii PSD care au susținut activ o alianță mai largă a partidelor de stânga în alegerile de anul acesta. Prezentă la Convenția Națională a Pro România din luna februarie, Gabriela Firea lansa o invitație directă partidului condus de Victor Ponta, arătând că o alianță dintre PSD și Pro România ar fi una ”de bun augur”.

Între timp, negocierile PSD cu Pro România au intrat în blocaj. Mai mult, formațiunea condusă de Victor Ponta și-a anunțat deja candidații cu care va merge în alegerile din București, spre dezamăgirea aleșilor locali ai social-democraților. „Sunt 7-8 procente pe care PSD le pierde în Sectorul 1, procente care se duc la PRO România”, a comentat situația primarul Sectorului 1, Dan Tudorache.

A doua lovitură a venit dinspre liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. Cu doar o lună în urmă, acesta declara că prima opţiune a partidului său este susţinerea actualului Primar General. Surpriza a venit în momentul în care liderul ALDE și-a anunțat propria candidatura la Primăria Capitalei.


BREAKING NEWS. Este oficial. Tăriceanu intră în cursa pentru Primăria Capitalei!

Firea, prima reacție după ce a aflat că Tăriceanu luptă pentru fotoliul Capitalei


Se pare că reacția lui Călin Popescu Tăriceanu a fost determinată de impasul în care au ajuns negocierile cu PSD. Ca și în cazul Pro România, liderii PSD nu au dorit să dea curs solicitărilor venite dinspre aliații săi politici, sabotând-o în acest fel pe Gabriela Firea.

Pro România și ALDE rup voturi de la Gabriela Firea

Ultimul sondaj INSCOP, realizat la comanda PNL, arată că Gabriela Firea avea la începutul lunii iulie un minus de 9% față de contracandidatul său, Nicușor Dan. Acest ecart poate deveni și mai mare în condițiile în care, între timp, Pro România și ALDE au decis să meargă separat în alegerile pentru București.

Estimările de până acum arată că Pro România are în prezent un potențial de vot situat în jurul a 8-10 procente, iar ALDE, circa 4-5 procente. Ambele partide s-au validat politic și electoral ca fiind, într-un fel sau altul, aliații politici ai PSD.

Chiar dacă am admite că nu toate aceste procente ale Pro România și ALDE vor merge la candidații celor două partide, este limpede că ambele vor rupe voturi de la PSD și candidații săi – la Primăria Generală și la cele de sector. De aici și nervozitatea din aceste zile a Primarului Capitalei, care încearcă acum să limiteze cât mai mult pierderile politice suferite.

Candidatul PSD schimbă strategia

Ca reacție la ultimele evoluții, Gabriela Firea încearcă să schimbe din mers strategia de până acum. În locul mesajelor în favoarea unei alianțe cu Pro România și ALDE, aceasta promovează mai nou ideea că ar fi candidatul bucureștenilor, încercând, în felul acesta, să se adreseze electoratului partidelor care au părăsit-o.

Este greu de crezut, însă, că această nouă poziționare a actualului Primar al Capitalei va reuși să întoarcă tendința deja setată, atât la nivel politic, prin delimitarea Pro România și ALDE de Gabriela Firea, cât și la nivelul opiniilor bucureștenilor care declară, într-o proporție de circa 56 la sută, că direcția în care merge Bucureștiul în mandatul PSD este una greșită.