Evenimentul Zilei > Actualitate > Nicușor Dan: Primăria București are o datorie cât valoarea Podului peste Dunăre
Nicușor Dan: Primăria București are o datorie cât valoarea Podului peste Dunăre

Nicușor Dan: Primăria București are o datorie cât valoarea Podului peste Dunăre

Joi seară, Nicușor Dan a precizat că Primăria Municipiului București, instituție pe care acesta o conduce, ar o datorie uriașă.

Nicușor Dan. Primăria Municipiului București are o datorie imensă, a declarat, joi seară, primarul Capitalei, la B1. Suma se ridică la o valoare de 2,5 miliarde de lei. Primăria nu dispune de această sumă, a mai spus Nicușor Dan.

„Bucureștiul are în acest moment o dificultate foarte mare. Datoria curentă, care trebuie plătită azi, este de 2,5 miliarde de lei. Asta înseamnă cât podul peste Dunăre sau cât linia de metrou din Drumul Taberei sau cât 10.000 de apartamente.

Ăștia sunt bani pe care, teoretic, noi trebuie să-i scoatem din buzunar azi și să-i plătim diverșilor creditori și pe care evident că nu-i avem. Asta este situația din acest moment care duce la blocaje cum ar fi poprirea conturilor. S-a întâmplat în luna august și nu s-a ridicat de atunci. Și, din cauza asta, suntem în imposibilitatea de  a face investiții. Faptul că nu continuăm lucrările în Prelungirea Ghencea, vine de aici”, a declarat Nicușor Dan.

Nicușor Dan, despre această datorie a Primăriei Municipiului București: „Sunt două probleme aici”

„Sunt două probleme aici. Una sunt activele și una sunt datoriile istorice pe care firma Primăriei, RADET, le are către acest organ al Ministerului Energiei.

Noi vom prelua activele pe care vom plăti prețul de piață, care a fost estimat în 2016 undeva la un miliard de lei.

Acum pentru că s-au mai învechit, probabil că sunt puțin mai ieftine. Când am exprimat acest acord, o condiție a fost să facem o evaluare la 31 decembrie 2020 a activelor ELCEN. Probabil că o să plătim undeva la un miliard de lei pe care creditorii au fost de acord ca ei să fie eșalonați pe mai mulți ani.

Apoi rămân datoriile istorice care sunt undeva la 4 miliarde de lei, dar, la fel, creditorii au fost de acord să plătim din aceste datorii doar un miliard de lei și ele vor fi eșalonate.

După ce Termoenergetica va prelua ELCEN și va fi făcută această entitate tehnică, va rămâne această datorie istorică între Primărie și Ministerul Energiei. Dar fără să afecteze această nouă societate”, a mai explicat Nicușor Dan.