Evenimentul Zilei > Actualitate > Nicușor Dan a calculat datoriile Primăriei Generale. Ce sumă trebuie să plătească Municipalitatea
Nicușor Dan a calculat datoriile Primăriei Generale. Ce sumă trebuie să plătească Municipalitatea

Nicușor Dan a calculat datoriile Primăriei Generale. Ce sumă trebuie să plătească Municipalitatea

Primarul General, Nicușor Dan, a calculat datoriile Primăriei Generale și a ajuns la concluzia că acestea se ridică la suma de două miliarde de lei.

Nicușor Dan a calculat datoriile Primăriei Generale.

Primăria Municipiului București are datorii de două miliarde de lei. Primarul general, Nicușor Dan, a prezentat o situație legată de finanțele Municipalității. Valoarea datoriilor a scăzut cu o treime față de momentul în care Nicușor Dan a preluat mandatul.

Potrivit spuselor lui Nicușor Dan, la momentul în care a intrat în Primărie, datoriile erau de trei miliarde de lei. Primarul general a explicat de unde provin aceste datorii.

„Avem datorii care rezultă din hotărâri judecătoreşti. Sunt: 430 de milioane de lei, din care Constanda – 375 de milioane de lei. Facultatea de Drept şi colegii – 25 de milioane de lei. (…) Afacerea Hala Matache. Faptul că primarul Oprescu, la acel moment, s-a încăpăţânat s-o demoleze în loc să devieze doi metri traseul – avea loc să devieze – ne-a costat 5 milioane de euro”, a explicat el.

Nicușor Dan a prezentat această situație în cadrul unei conferinţe de presă pe care a susținut-o la sediul Primăriei Generale.

Nicușor Dan a calculat datoriile Primăriei Generale

Totodată, Nicușor Dan a mai precizat la aceste sume se adaugă datoria publică, datorii rezultate din investiţii către ANAF. Acestea se ridică la aproape 900 de milioane de lei. Nicușor Dan și-a exprimat speranța că Guvernul va accepta să eșaloneze aceste rate în următorii ani.

„Datorie publică – asta înseamnă rate şi dobânzi la datoriile pe termen mediu şi lung pe care Primăria Capitalei le are. Sunt 275 de milioane de lei. Datorii care rezultă din investiţii, în acest moment, inclusiv rest de plată la firma Otokar de 165 de milioane de lei. Inclusiv plăţi către constructorii la Pasajul Doamna Ghica, la parcarea din Pantelimon. Deci datorii din investiţii de 400 de milioane de lei. Alte datorii curente pe secţiunea de funcţionare a subordonatelor şi a Primăriei Capitalei sunt undeva la 200 de milioane de lei”, a mai spus Nicușor Dan.

Potrivit spuselor sale, datoria către ANAF se ridică la 900 de milioane de lei. El și-a exprimat speranța că Ministerul Finanţelor va accepta să o eșaloneze pe anii următori.

Datorii de trei miliarde de lei la PMB

Primarul Capitalei a mai adăugat că în momentul în care şi-a preluat mandatul, Primăria Capitalei avea datorii curente de trei miliarde de lei. Nicuşor Dan a afirmat că a existat riscul ca servicii esenţiale să nu poată fi furnizate pentru bucureşteni. Este vorba despre alimentarea cu încălzire a anumitor cartiere, sau iluminatul pubilc. Totodată, transportul public ar putea fi și el afectat.

„Am găsit datorii curente de 3 miliarde de lei, adică bani care ar fi trebuit plătiţi imediat. 3 miliarde de lei, echivalentul Podului peste Dunăre sau echivalentul metroului din Drumul Taberei. Mare parte din aceste luni de mandat am petrecut-o pentru a gestiona această situaţie financiară. Am fost în risc de colaps financiar.

A existat riscul ca servicii esenţiale să nu poată să fie furnizate. De exemplu alimentarea cu încălzire a unui cartier sau iluminatul public sau chiar transportul public. A existat riscul ca anumite şantiere care funcţionează pe bani europeni să fie întrerupte, cu riscul de a plăti acei bani europeni, am găsit facturi neplătite din primăvara anului 2019”, a încheiat primarul general.