Evenimentul Zilei > Actualitate > Nicușor Dan, despre PUZ-urile de sector: „Un apogeu al golăniei în urbanismul din București”
Nicușor Dan, despre PUZ-urile de sector: „Un apogeu al golăniei în urbanismul din București”

Nicușor Dan, despre PUZ-urile de sector: „Un apogeu al golăniei în urbanismul din București”

Primarul General, Nicușor Dan, a comentat situația PUZ-urilor de sector și a vorbit despre decizia de suspendare a acestora. În opinia sa, acestea au permis dezvoltatorilor imobiliari să contruiască ilegal, mai mult decât aveau dreptul.

PUZ-urile de sector reprezintă „apogeul golăniei” care a dominat urbanismul în București. Declarația îi aparține primarului general, Nicușor Dan.

Primarul general a comentat situația PUZ-urilor într-o emisiune la Prima Tv. Nicușor Dan a precizat că fiecare PUZ de sector va fi analizat. Iar acolo unde vor fi semnalate ilegalități, va recomanda Consiliului General să ceară anularea sa. El a spus că se lucrează la o astfel de analiză, care va fi încheiată în aproximativ o lună și jumătate.

Nicușor Dan, despre PUZ-urile de sector.

„Undeva, peste o lună și jumătate, voi ieși cu o analiză juridică a fiecărui PUZ de sector. În ele este apogeul golăniei care a dominiat urbanismul în București. Sute de hectare se transformau din spații verzi în spații construibile. Așa s-au aglomerat cartiere, blocuri între blocuri, blocuri între case. S-au anulat șansele de dezvoltare ale orașului”, a declarat Nicușor Dan la Prima Tv.

Primarul general a invitat reprezentanții societății civile să se implice și să-și aducă contribuția la această analiză. El a precizat că documentul este elaborat de funcționarii Serviciului de Proiecte Urbane din cadrul Primăriei.

Nicușor Dan, despre PUZ-urile de sector

Nicușor Dan a explicat că PUZ-urile de sector au permis dezvoltatorilor imobiliari să construiască mai mult decât aveau dreptul prin lege. Aceasta, prin încălcarea prevederilor din Planul Urbanistic General.  El a dat ca exemplu o situație ipotetică. Cazul unui proprietar care are dreptul să contruiască pe 5.000 de metri pătrați, prin PUG, dar care obține dreptul, prin PUZ, la 10.000 de metri pătrați.

„Cine face parte din mafia imobiliară? Vă dau un exemplu. Un proprietar are, conform PUG, un teren de 5000 de mp și are voie să construiască 10 mii de mp. El vine la primărie și obține un PUZ prin care poate construi pe 14 mii de mp. Deodată, el a câștigat aproape un milion de euro, din niște hârtii. Sunt sute de astfel de cazuri concrete care s-au întâmplat. Eu când nu eram primar, făceam astfel de calcule în fața consilierilor și, cu toate astea, ei votau”, a explicat Nicușor Dan.

În acest context, Nicușor Dan a precizat că un viitor PUG – Plan Urbanistic General va fi elaborat trei ani. Până atunci el propune ca toate construcțiiel din București să fie edificate în baza PUG-ului din 2000.