Evenimentul Zilei > Politica > Nicolăescu, PNL: Guvernul să asigure fondurile pentru aplicarea legii falimentului personal
Nicolăescu, PNL: Guvernul să asigure fondurile pentru aplicarea legii falimentului personal

Nicolăescu, PNL: Guvernul să asigure fondurile pentru aplicarea legii falimentului personal

Legea falimentului personal, chiar dacă nu va fi aplicată imediat, ar crea un cadru corect de negociere între clienţi şi bănci, iar Guvernul ar trebui să asigure fondurile necesare pentru aplicarea acestei legi, a declarat deputatul PNL Eugen Nicolăescu, care a cerut BNR mai multă flexibilitate, scrie mediafax.ro.

"În ceea ce priveşte legea falimentului personal, m-ar interesa dacă se vede flexibilitate din partea BNR. Am văzut o poziţie ciudată a CSM. Dânşii au reacţionat ca un admnistrator, că nu au suficiente ghişee, că nu au judecători… (…) Problema este a Guvernului, care trebuie să asigure resursele materiale pentru aplicarea unei legi care face bine şi populaţiei şi sistemului bancar", a spus Nicolăescu la audierea în Parlament a conducerii BNR privind problema francilor elveţieni.

El a arătat că o lege a falimentului personal ar da o perspectivă de soluţionare a problemelor nu doar debitorilor, ci şi sistemului bancar, care ar putea negocia având ca suport anumite prevederi legale.

"Ar putea fi un respiro şi pentru debitori, dar şi pentru sistemul bancar, în modul în care gândesc contractele de creditare", a continuat Nicolăescu.

Deputatul PNL consideră că şi în cazul în care aplicarea legii falimentului personal s-ar face după o perioadă de graţie, odată aprobat actul normativ ar reprezenta o indicaţie pentru ambele părţi atunci când se vor aşeza la masa negocierilor.

Conducerea BNR, reprezentată de guvernatorul Mugur Isărescu, prim-viceguvernatorul Florin Gerogescu şi viceguvernatorii Bogdan Olteanu şi Liviu Voinea, este audiată de comisiile reunite de de buget-finanţe-bănci din Parlament privind problematica împrumuturilor în franci elveţieni.

La finele lunii ianuarie, Isărescu afirma că susţine legea falimentului personal, care ar ajuta clienţii în negocierile cu băncile, cu condiţia să fie"o lege bună", aplicabilă.

FMI cere, înainte de adoptarea legii insolvenţei persoanelor fizice, o analiză de impact şi consultarea tuturor părţilor implicate. Aceasta ar asigura o implementare adecvată a noului cadru şi ar oferi celor cu datorii nesustenabile un start nou fără a periclita cultura de onorare a plăţilor, punctează FMI.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: