Nicolae Timiş şi-a lăsat candidatura pe ultima zi

Nicolae Timiş şi-a lăsat candidatura pe ultima zi

Primele două candidaturi depuse pentru postul de deputat rămas liber în Colegiul Nr. 3 Ţara Haţegului - Ţinutul Pădurenilor (judeţul Hunedoara) după decesul lui Ioan Timiş sunt cele ale liberalilor Mariana Câmpeanu şi Daniel Răducanu, ex-primarul comunei Baru, care a trecut recent la PDL. Şi cel de-al treilea liberal, primarul Haţegului, Nicolae Timiş urma să-şi depună candidatura astăzi, dar s-a răzgândit şi a amânat pentru luni.

Daniel Răducanu a fost membru PNL până în urmă cu o săptămână, dar a demisionat din partid şi a renunţat şi la funcţia de primar câştigată în comuna Baru cu susţinerea liberalilor şi şi-a depus candidatura ca membru al PDL. "Am renunţat la postul de primar al comunei Baru pentru că atunci când pornesc pe un drum, mă ţin de acel drum. Nu vreau să vorbesc acum despre ce voi face dacă nu voi câştiga alegerile, aşa că nu vă pot spune sigur dacă voi încerca să redevin primar în comuna Baru (unde vor trebui organizate alegeri pentru postul de primar rămas vacant - n.r.). Vom vedea după data de 5 decembrie (când vor avea loc alegerile parţiale pentru postul de deputat - n.r.)", spune Daniel Răducanu, care a fost înduplecat de pedelişti să candideze pentru ei după ce i s-a oferit un post de consilier al ministrului Elena Udrea.

Candidatură cu cântec

Dacă în cazul lui Daniel Răducanu lucrurile s-au limpezit, în cazul celui de-al treilea liberal angajat în cursa electorală, primarul Haţegului Nicolae Timiş (fratele lui Ioan Timiş, deputatul decedat în august) este foarte probabilă o dispută în instanţă privind dreptul acestuia de a candida. Timiş a declarat pentru EVZ că nu a renunţat la apartenenţa la PNL, ci că s-a "autosuspendat", putând astfel să candideze ca independent. În plus, el nu a demisionat nici din postul de primar al Haţegului. "Pe mine nu mă interesează ce spun alţii. Văd că e atâta tevatură în jurul candidaturii mele, aşa că mă întreb: cui îi este frică de candidatul independent Ioan Timiş? Consider că am dreptul să candidez şi vom vedea ce decizie vor lua instituţiile abilitate", a conchis primarul din Haţeg. Liberalii nu îl lasă

Ne puteți urmări și pe Google News

Prezent ieri la Haţeg, preşedintele PNL Crin Antonescu a declarat că statutul partidului prevede posibilitatea autosuspendării doar pentru membrii săi care doresc să ocupe funcţii în care apartenenţa politică este interzisă. Senatorul PNL de Hunedoara, Dan Radu Ruşanu a adăugat că, din momentul în care Timiş îşi depune candidatura, acesta se auto-exclude din partid, motiv pentru care va trebui să părăsească şi postul de primar al Haţegului, iar aici, la fel ca la Baru, să fie organizate noi alegeri pentru postul de edil-şef. Reprezentanţii Biroului Electoral de Circumscripţie nr. 22 Hunedoara au declarat că vor primi dosarele pentru candidatura lui Ioan Timiş şi că, în termen de 24 de ore după depunere, se vor pronunţa asupra legalităţii sau nelegalităţii candidaturii acestuia. Decizia va putea fi apoi contestată, caz în care procedura de judecată se va muta la Tribunalul Hunedoara. Ultima instanţă care se va putea pronunţa pe o asemenea speţă, va fi Curtea de Apel Alba.

Timp pentru eventuale negocieri

Deşi anunţase azi la ora 12.00 că îşi va depune candidatura la BEC nr. 22, tot astăzi, la ora 15.00, Nicolae Timiş s-a răzgândit şi a amânat momentul pentru ultima zi în care se mai pot face aceste formalităţi, luni la ora 17.00, motivând că trebuie să repună în ordine listele de semnături ale susţinătorilor săi, conform ultimelor cerinţe ale Autorităţii Electorale Permanente. Conform unor surse din PNL, aseară, Crin Antonescu a încercat încă o dată să-l determine pe Nicolae Timiş să nu candideze, dar s-a lovit de un nou refuz. Amânarea momentului depunerii candidaturii lui Timiş le mai lasă liberalilor timp de negocieri, ei având încă două zile în care mai pot încerca să-l întoarcă din drum pe primarul Haţegului, cel care era cotat cu prima şansă la alegerile parţiale, în urmă cu trei săptămâni, de un sondaj CCSB.