Evenimentul ZileiPoliticaNicolae Ciucă – ședințe de urgență la Palatul Victoria: E a doua zi de lucru. „Am luat notă de recomandări și mă voi consulta cu…”

Nicolae Ciucă – ședințe de urgență la Palatul Victoria: E a doua zi de lucru. „Am luat notă de recomandări și mă voi consulta cu…”

Nicolae Ciucă – ședințe de urgență la Palatul Victoria: E a doua zi de lucru. „Am luat notă de recomandări și mă voi consulta cu…”
Este a doua zi de lucru pentru generalul Nicolae Ciucă, la șefia Guvernului. Noul Executiv a fost învestit, joi, 25 noiembrie, în urma obținerii unui vot de încredere a majorității parlamentare și a semnării acordului în acest sens de către președintele Klaus Iohannis.

Biroul de presă al Executivului a informat cu privire la agenda premierului Nicolae Ciucă de sâmbătă, 27 noiembrie. Primul vizat este primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, care a reprezentat în ultima perioadă subiectul revoltelor bucureștenilor.

Nicolae Ciucă îl cheamă în ședință pe Nicușor Dan

În campania electorală, politicianul a acuzat fostele administrații și a promis că odată ce va ajunge la conducerea Primăriei București, toți românii din Capitală vor avea apă caldă. Întreaga publicitate și-a concentrat-o pe probleme sistemului de termoficare, însă minunile nu s-au materializat, iar cetățenii aflați în pragul iernii duc lipsă de căldură și apă caldă.

Premierul Nicolae Ciucă se întâlnește, sâmbătă, de la ora 10.00, cu primarul Nicușor Dan. Întrevederea va avea loc la Palatul Victoria, potrivit Biroului de presă al Guvernului.

Întâlnirea cu Alexandru Rafila, după anunțul care vizează noua tulpină a virusului SARS-COV-2

Ședința nu va dura aparent foarte mult timp. Nicolae Ciucă și-a programat la un interval de o oră distanță o altă întrevedere de lucru cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, potrivit Agenției Naționale de Presă. Anunțul ședinței care va debuta la ora 11.00 vine după ce premierul a transmis că „Guvernul României este la curent clipă de clipă cu evoluția pandemiei în plan național și internațional”.

„Am luat notă de recomandările de ultimă oră ale Comisiei Europene și ale Organizației Mondiale a Sănătății. Mă voi consulta cu factorii decizionali din România și vom anunța în cel mai scurt timp posibil măsurile dispuse pentru a împiedica răspândirea variantei sud-africane a SARS-CoV-2”, arată un mesaj transmis de Guvern pe Facebook.

Ce spune medicul despre pericolul variantei Omicron

Medicul Alexandru Rafila a vorbit, vineri seară despre pericolul pe care îl reprezintă noua tulpină a coronavirusului, Omicron, caracterizată de OMS drept „îngrijorătoare”.

„Tulpina a fost declarată o variantă preocupantă pentru sănătatea publică, există două tipuri de clasificări când apare o variantă nouă, ‘variantă de interes’, mai puțin importantă pentru sănătatea publică și a doua, cu potențial impact pentru sănătatea publică. Nu înseamnă că neapărat se va întâmpla ceva grav la nivel mondial, aceste variante îngrijorătoare sunt cele din rândul cărora vor fi selectate cele cu potențial de a produce infecții la scară globală și a deveni dominante.

Ce înseamnă o variantă preocupantă? Există trei criterii care încadrează aceste variante în categorie, ele pot fi individuale sau cumulative. Poate fi vorba de o transmisibilitate mai mare, poate fi o patogenitate mai mare, se schimbă tabloul clinic, îmbolnăvirile grave sunt mai frecvente și, cel de-al treilea element, este legat de scăderea eficacității măsurilor de sănătate publică. De exemplu, vaccinul nu mai este suficient. Unul dintre aceste criterii sau toate fac ca acest grup de experți să încadreze varianta în categoria celor îngrijorătoare.

Până în momentul de față criteriul care a determinat includerea în această categorie se pare că este legat de transmisibilitate care este mai puțin îngrijorător decât celelalte două, dar nu știm dacă nu cumva dă forme mai ușoare de boală. Ar fi ideal. Se întâmplă uneori să ai și noroc, nu știu dacă vom avea noroc sau ghinion”, a explicat noul ministru al Sănătății, Alexandru Rafila.

Tulpina Omicron „va ajunge și în România, sigur”

Întrebat dacă noua tulpină, care prezintă, potrivit specialiștilor din Sănătate, un număr de 32 de mutații la nivelul proteinei Spike, față de Delta, care are numai 8, Alexandru Rafila a precizat că aceasta este încă „proaspătă”, identificarea sa oficială realizându-se în urmă cu doar două zile.

„Această secvențiere care a dus la identificare, izolare a fost făcută pe data de 24, acum două zile, și tulpina respectivă a provenit de la un pacient din Africa de Sud, de la care s-a luat o probă în data de 9 noiembrie. E proaspătă, două săptămâni. Se pare că sunt 100 de cazuri în regiunea respectivă, dar probabil că sunt speculații foarte multe. Sunt state care au luat măsura să interzică zborurile din Sudul Africii și intrarea în carantină a celor care au familii în această zonă. Din cauza asta, probabil că și noi o să recomandăm cel puțin românilor, turiștilor români să nu meargă în Africa de Sud, Botswana, chiar acolo unde apar aceste cazuri. Mi se pare că sunt 2 – 3 cazuri în Israel, chiar au fost identificate la persoane care au călătorit în această perioadă acolo. (…) Va ajunge și în România, sigur. (…)

Se pare că această mutație multiplă la nivelul proteinei spike, proteina celebră despre care toată lumea vorbește, ar putea să facă ineficient vaccinul. De fapt, nu vaccinul, ci anticorpii obținuți în urma vaccinării nu ar mai fi eficienți. Dar în acest moment nu avem informații științifice. Abia s-a secvențiat și nu putem ști, cât timp nu există un studiu care să fie bine realizat și fundamentat. Sunt doar speculații”, a spus ministrul Sănătății într-o intervenție televizată la Digi24.


Accesează: