Agenţia de presă Anadolu este cea care a lansat informaţia despre jurnalistul de opoziţie care lucra la un site online de ştiri.

Conoform Agepres, care citează Reuters, este vorba despre Muyesser Yildiz, un redactor din Ankara, care scria pentru portalul online de ştiri OdaTV.

Ca urmare a celor relatate, el a fost plasat în detenţie luni, iar variantă oficială indică faptul că a fost arestat joi, în urma unui interogatoriu.

În acest context, Ismail Dukel, reprezentantul în Ankara al postului TELE1, de asemenea arestat împreună cu Yildiz şi interogat, a fost eliberat.

Un sergent din Armata Turciei care a fost arestat cu ei, a fost de asemenea trimis la închisoare, mai informează sursa citată, dar fără a da alte detalii suplimentare.

OdaTV este un site de ştiri online şi este cunoscut pentru atitudinea critică faţă de guvernul preşedintelui Tayyip Recep Erdogan.

Această acţiune a autorităţilor nu face decât să confirme că Turcia se află pe primele locuri din lume în ceea ce priveşte numărul de jurnalişti întemniţaţi.

Situaţia a degenerat după lovitura de stat din iulie 2016, când guvernul de la Ankara a luat măsuri împotriva unor persoane suspectate că ar face parte din reţeaua condusă de clericul Fetullah Gulen, refugiat în SUA.

Gulen este acuzat de orchestrarea puciului, în urma căruia mai mult de 77.000 de persoane au fost arestate.

Totodată, aproape 150.000 de funcţionari, militari şi alte persoane au fost demise sau suspendate din funcţie.

Criticii regimului Erdogan susţin că acesta s-a folosit de puciul eşuat drept pretext pentru anihilarea disidenţei şi pentru a-şi întări puterea.

De cealaltă parte, Ankara neagă cu vehemenţă această acuzaţie şi susţine că măsurile sunt necesare pentru a asigura siguranţa naţională.

Altfel, amintim ştirea transmisă vineri de AFP: Twitter a anunţat închiderea mai multor zeci de mii de conturi care au legătură Rusia, Turcia şi China.

Mai marii companiei americane susţin că există dovezi ce indică prezenţa propagandei şi a dezinformării pe acele conturi.

foto simbol