Evenimentul Zilei > Social > News Alert. Elevii și părinții, supuși unui nou șoc. Toate școlile, în scenariu roșu
News Alert. Elevii și părinții, supuși unui nou șoc. Toate școlile, în scenariu roșu

News Alert. Elevii și părinții, supuși unui nou șoc. Toate școlile, în scenariu roșu

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ avertizează cu privire la explozia cazurilor de îmbolnăviri în tot mai multe școli din România.

„Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ atrage atenţia tuturor instituţiilor statului responsabile cu buna desfăşurare a procesului instructiv-educativ din unităţile de învăţământ din România că riscăm să ajungem într-un blocaj!”, se arată într-un comunicat al FSLI.

„Explozia cazurilor de îmbolnăviri cu noul coronavirus înregistrate în tot mai multe şcoli din România ne aduce în faţa unei situaţii pe care guvernanţii ar fi trebuit să o anticipeze: şcolile se vor închide, iar cursurile vor avea loc în scenariul roşu, respectiv în mediul online”, avertizează organizația sindicală.

Din păcate, arată FSLI, „nici la această oră, după prima săptămână din noul an şcolar, unităţile de învăţământ nu au fost dotate cu infrastructura necesară: lipsesc din multe localităţi tabletele pentru elevi şi cadre didactice, precum şi conexiunea la internet a şcolilor. În aceste condiţii cursurile nu pot avea loc, iar elevilor li se încalcă un drept fundamental, acela de a beneficia de acces la educaţie”.

Sute de mii de elevi nu vor putea participa la cursurile online din cauza lipsei unui program guvernamental la nivel national pentru asigurarea echipamentelor.

„Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ consideră că în absenţa unui program naţional guvernamental, prin care să se asigure echipamente elevilor şi cadrelor didactice, sute de mii de elevi nu vor avea posibilitatea să participe la şcoala online. Speranţa că autorităţile locale vor asigura aceste echipamente este deşartă, pentru că puţine sunt cele care au fondurile necesare, iar varianta ca unităţile de învăţământ să facă proiecte, prin care să achiziţioneze echipamente, este şi ea utopică. Atragem atenţia şi asupra faptului că în alte ţări, precum Germania, cursurile au fost realuate în condiţii bune, datorită aplicării unui sistem de testare Covid-19 la nivelul unităţilor de învăţământ. În acest fel au fost depistate cazurile de persoane bolnave şi izolate de restul populaţiei şcolare”, se precizează în comunicatul FSLI, scrie romania.tv.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ solicită implicarea Guvernului pentru rezolvarea scăpărilor legislative din cauza cărora profesorii şi elevii pot deveni victime ale coronavirusului.

Un număr alarmant de cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2 a fost înregistrat în județul Cluj.

Cazuri de îmbolnăviri în rândurile elevilor și cadrelor didactice s-au înregistrat și în Capitală, Galați și Bistrița-Năsăud.