Evenimentul Zilei > Actualitate > Update. Negocieri dure în aceste momente. Ce se întâmplă în spatele ușilor închise
Update. Negocieri dure în aceste momente. Ce se întâmplă în spatele ușilor închise

Update. Negocieri dure în aceste momente. Ce se întâmplă în spatele ușilor închise

În aceste ore se duc discuții aprinse între conducătorii partidelor care se vor afla la guvernare în următorii patru ani.

UPDATE. Întâlnirea între Klaus Iohannis şi liderii PNL a început la ora 17:00. Conform surselor Antena 1 se discută o eventuală alianţă în parlament între PNL, USR-PLUS, UDMR, în care să fie implicate și minorităţile.

Din calculele PNL, această alianţă ar urmă să aibă 244 de deputaţi şi senatori.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Se negociază intens între partidele care urmează să formeze noul Guvern, după alegerile parlamentare desfășurate la data de 6 decembrie. Președintele Klaus Iohannis i-a sunat pe liderii de Dan Barna și Dacian Cioloș, de la USR-PLUS și pe Kelemen Hunor, de la UDMR. Aceste formațiuni vor forma noua guvernare, alături de PNL. Klaus Iohannis și cei menționați mai sus vor avea discuții la finalul acestei săptămâni. Totul va fi centrat pe împărțirea funcțiilor din Guvern și Parlament.

Teoretic, discuțiile sunt conduse de Ludovic Orban, premierul care și-a anunțat demisia, luni, și care ocupă funcția de președinte al Partidului Național Liberal. Cu siguranță, prim-ministrul va fi propus de cei de la PNL, iar posturile și funcțiile din minsitere se vor împărți între partidele care vor face alianța pentru guvernare.

Cine este favorit pentru funcția de premier

Favorit pentru a deveni prim-ministru ar fi Nicolae Ciucă, cel care este interimar după demisia lui Orban. Se pare că discuțiie au demarat cu stângul, pentru că cei de la USR-PLUS sunt nemulțumiți. Și asta din cauza faptului că Orban și-a asigurat deja funcția de președinte al Camerei Deputaților, înainte de începerea tratativelor, conform Digi 24.

Confrom sursei citate, ei au primit dreptul de-a numi șeful Senatului, dar ar fi vrut să primească postul ce va fi ocupat de Ludovic Orban. „Problema este că mutarea lui Orban e practic o primă forțare a negocierii, pentru că trebuia discutată poziția de la președinția Camerei înainte să se arunce Ludovic pe scaun”, spun cei de la USR-PLUS.

Unde îl vrea PLUS pe Dan Barna

„Dintre top jobs de premier, președinte Cameră, președinte Senat și vicepremier, noi nu intrăm la negocieri doar ca să obținem funcția de vicepremier. Dacă PNL ia premierul, următoarea tragere trebuie să fie la noi. Deci acum dacă au tras ei primii Camera, nu e ok”, au spus suirse pentru Digi 24. Pe de altă parte, cei de la PLUS nu ar fi încântați dacă Dan Barna ar ocupa funcția de vicepremier și ar vrea să-l vadă pe locul de președinte al Camerei Deputaților.