Evenimentul Zilei > Social > Nefrectomia parțială asistată robotic, premieră la Spitalul Militar
Nefrectomia parțială asistată robotic, premieră la Spitalul Militar

Nefrectomia parțială asistată robotic, premieră la Spitalul Militar

Medicii de la Spitalul Universitar de Urgență Militar „Dr. Carol Davila” au realizat pe 13 și 14 februarie primele investigații chirurgicale de nefrectomie parțială asistată robotic, în urma unui proiect co-finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, prin intermediul Programului Operațional Sectorial „Creșterea Competitivității Economice”.

Investigațiile au fost realizate de chirurgii colonel medic dr. Dinu Marius, șeful secției de Urologie și locotenent colonel medic dr. Victor Mădar, sub atenta supraveghere a domnului doctor Mircea Oanca, de la Spitalul Sf. Anton Nieuwegein-Ultrecht din Olanda și s-au desfășurat conform celor mai noi protocoale chirurgicale minim invazive. Acest lucru face posibil ca pacienții români să poată beneficia de terapii existente în centrele medicale de referință din Europa și SUA, se arată într-un comunicat al spitalului.

Beneficiarii acestui studiu sunt pacienții cu patologie oncologică uro-genitală, selectați în funcție de complexitatea cazurilor și patologiilor asociate diagnosticului de bază. Nefrectomia parțială reprezintă tratamentul standard al cancerului renal, localizat, în prezența unui rinichi controlateral normal atât morfologic cât și funcțional și are ca scop salvarea unei părți cât mai mari a rinichiului, fiind indicată pacienților cu tumori renale mici. Această metodă înlocuiește, cu succes, intervenția chirurgicală clasică și presupune o recuperare mai ușoară și mai rapidă a pacientului.