Evenimentul ZileiSocialNe pregătim de o nouă pandemie? Specialist francez despre noile tulpini ale coronavirusului: ”au schimbat complet jocul”

Ne pregătim de o nouă pandemie? Specialist francez despre noile tulpini ale coronavirusului: ”au schimbat complet jocul”

Ne pregătim de o nouă pandemie? Specialist francez despre noile tulpini ale coronavirusului: ”au schimbat complet jocul”
Consilierul ştiinţific principal al guvernului de la Paris, Jean-François Delfraissy. a declarat duminică că Franţa are probabil nevoie de un nou lockdown din cauza transmiterii comunitare a mutaţiilor mai contagioase ale coronavirusului SARS-CoV-2.

Ne pregătim de o nouă pandemie? „Dacă nu înăsprim măsurile, ne vom regăsi de la jumătatea lunii martie într-o situaţie extrem de dificilă (…). Vom avea probabil nevoie să intrăm din nou în lockdown”, anticipează responsabilul francez. „Săptămâna acesta va fi critică, politicienii trebuie să decidă”, a indicat Delfraissy, sugerând ca noul noul lockdown. Acesta ar fi al treilea în Franţa de la începutul pandemiei. Probabil este ca să înceapă în februarie odată cu vacanța şcolară de două săptămâni, care să fie prelungită cu încă o săptămână.

Ne pregătim de o nouă pandemie?

El crede că apariţia noilor mutaţii ale coronavirusului SARS-CoV-2 detectate în Marea Britanie, Africa de Sud şi Brazilia echivalează cu începerea unei noi epidemii. Specialistul consideră acest virus reuşește să găsească noi forme de a ocoli noile metode de tratament.

Conform evaluării sale, în prezent procentul noilor cazuri de COVID-19 confirmate cu aceste mutaţii în Franţa este de numai 1,4 – 1,5%. Numai că acest procent ar putea ca acest procent să crească, în special în cazul mutaţiei britanice, care este „de neoprit”.  Astfel, este nevoie de noi măsuri antiepidemice. Apariţia acestor noi variante ale coronavirusului SARS-CoV-2 a schimbat situaţia sanitară. El a dat exemplul oraşului brazilian Manaus şi al celui sud-african Cape Town. Populaţia ajunsese la un nivel ridicat de imunitate, dar noile mutaţii au relansat contagierea, notează Agerpres.

Vaccinul și mutația sud-africană

Între şase şi opt milioane de francezi vor fi vaccinaţi până la jumătatea lunii aprilie. Consilierul guvernamental a spus însă că vaccinurile deja create sunt mai puţin eficiente împotriva mutaţiei sud-africane.

Franţa, ţară cu o populaţie de circa 67 de milioane de locuitori, a raportat duminică 18.436 de noi cazuri de COVID-19 şi 72 de decese. Numărul pacienţilor COVID-19 spitalizaţi este în prezent de 26.393, dintre care 2.965 sunt la terapie intensivă.

Pe 16 ianuarie guvernul de la Paris a avansat mai devreme, de la ora 18:00, interdicţia de circulaţie pe timp de noapte. Între timp, media zilnică a noilor cazuri de COVID-19 a crescut de la circa 18.000 la aproximativ 20.000.


Accesează: