Evenimentul Zilei > Politica > Adrian Năstase, despre Iohannis: Violare de domiciliu la Guvern. Se înscrie în abuz în serviciu?
Adrian Năstase, despre Iohannis: Violare de domiciliu la Guvern. Se înscrie în abuz în serviciu?

Adrian Năstase, despre Iohannis: Violare de domiciliu la Guvern. Se înscrie în abuz în serviciu?

Fostul premier Adrian Năstase apreciază că vizita neanunţată, de ieri, a preşedintelui Klaus Iohannis la şedinţa de Guvern, reprezintă o ''violare de domiciliu''.

"Viata politică din România este plină de neprevăzut. Astfel, astăzi, a avut loc primul „descălecat” al presedintelui Iohannis la guvern. Sigur, posibilitatea participarii presedintelui la sedintele de guvern este prevăzută de Constitutie, in art. 87, dar această participare se poate realiza, din initiativa presedintelui, doar in trei ipoteze – atunci când ordinea de zi vizează „probleme de interes national privind politica externă, apărarea tării, asigurarea ordinii publice…” In celelalte cazuri, presedintele poate participa la sedintele de guvern doar „la cererea primului ministru”. Ce s-a intâmplat astăzi? Presedintele a fost autorul unei „violări de domiciliu” la guvern. Premierul a aflat de la ofiterii SPP ca presedintele vine la guvern pentru a participa la sedinta executivului", a scris Năstase pe blog.

"Nu existau pe ordinea de zi teme care să justifice auto-invitarea presedintelui, astfel incât participarea la sedinta de astăzi putea să aibă loc doar la invitatia premierului, invitatie care nu-i fusese adresată. Chiar si asa, atunci când doreste să participe la sedinta de guvern, participarea presedintelui trebuie anuntată. Asa cum trebuie anuntate si persoanele impreună cu care presedintele doreste să participe. In plus, dacă presedintele dorea să se consulte cu guvernul pe „probleme urgente si de importantă deosebită”, avea la dispozitie art.86 din Constitutie, referitor la „consultarea guvernului”", adaugă acesta.

"Se inscrie, oare, actiunea de astăzi a presedintelui in categoria „abuzului in serviciu”? Dacă ar fi asa, prejudiciul fiind sub 200000 lei, el ar putea  beneficia de proiectata OUG referitoare la gratiere", conchide Năstase