Război total la granița cu România. SUA și Rusia și-au încordat „mușchii”

Război total la granița cu România. SUA și Rusia și-au încordat „mușchii”

SUA anunță că Rusia și-a dezvoltat un centru de concentrare al spionilor ruși chiar în Bulgaria, aproape de granița cu România. În replică, Rusia acuză SUA că doresc crearea unei situații false, în defavoarea administrației de la Kremlin. Serviciile de Informații din SUA au lansat o campanie în Europa de Est pentru a submina relațiile de bună vecinătate cu Rusia, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Serviciului de Informații Externe al Rusiei, Serghei Ivanov.

Serviciul de Informații Externe al Rusiei a declarat că Bulgaria a devenit epicentrul scandalurilor de „spionaj” din Balcani.

"Epicentrul unei astfel de campanii în Balcani a devenit Bulgaria, unde sunt organizate cu regularitate scandaluri de spionaj, ce sunt urmate de expulzări nejustificate de diplomaţi ruşi", a subliniat el, dând ca exemplu cazul omului de afaceri bulgar Vasil Bojkov.

Ne puteți urmări și pe Google News

Recent, a explicat Serghei Ivanov, şeful SVR, Serghei Narâşkin, a efectuat o vizită în Emiratele Arabe Unite (EAU), în timpul căreia s-a întâlnit cu şeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum.

Imediat, "unele surse" au răspândit informaţia falsă că Narâşkin ar fi abordat cu şeicul soarta omului de afaceri bulgar Vasil Bojkov, care ar fi fost reţinut în EAU la solicitarea autorităţilor bulgare pentru o serie de delicte financiare. SVR a infirmat această informaţie, calificând-o drept „şriri false”. Potrivit lui Ivanov, în urma investigaţiilor efectuate de SVR s-a stabilit că sursa "primară" a acestei "dezinformări" ar fi un reprezentant al serviciilor secrete bulgare într-o ţară din regiune, un individ 'controlat şi încurajat de americani, care îi direcţionează activitatea împotriva intereselor ruseşti", notează Agerpres.

SUA acuză Rusia, Kremlinul răspunde tăios

El a mai spus că "falsificarea informaţiilor despre conţinutul discuţiilor dintre şeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum şi directorul SVR a avut, de asemenea, scopul de a complica relaţiile interstatale dintre Rusia şi EAU şi de a submina cooperarea serviciilor speciale dintre cele două ţări".

Conform SVR, discuţiile pe care le-a avut Serghei Narâşkin, care a efectuat o vizită în EAU în 11-12 februarie, au vizat exclusiv probleme internaţionale în domeniul securităţii şi cooperării bilaterale.

Acuzaţiile SVR vin în contextul în care parchetul de la Sofia a făcut public vineri numele a trei ruşi care ar fi fost implicaţi în otrăvirea omului de afaceri bulgar Emilian Ghebrev în aprilie 2015. 'Procuratura municipală din Sofia i-a inculpat în absenţă pe trei cetăţeni ai Federaţiei Ruse: Serghei Viktorovici Pavlov, Serghei Viaceslavovici Fedotov şi Gheorghi Gorşkov', menţionând într-un comunicat că aceştia au călătorit cu paşapoarte internaţionale false, conform publicaţiei Vzgliad.

Ce spune presa bulgară

Potrivit presei bulgare, toţi trei sunt presupuşi agenţi GRU (serviciul de informaţii al armatei ruse). În timpul îngrijirilor care i-au fost acordate, în organismul lui Ghebrev a fost identificat agentul neurotoxic 'Noviciok', substanţă cu care agenţii GRU i-ar fi otrăvit în 2018 pe fostul spion rus Serghei Skripal şi pe fiica acestuia Iulia în Marea Britanie.

La sfârşitul lunii ianuarie, Bulgaria a expulzat doi diplomaţi ruşi pentru activităţi de spionaj, aceştia fiind acuzaţi de colectare de informaţii catalogate drept 'secret de apărare', informează agenţia de ştiri TASS.