Evenimentul Zilei > Actualitate > Monarhia, în pericol? Nu este pregătită să devină regină. S-a produs mare vâlvă la palat
Monarhia, în pericol? Nu este pregătită să devină regină. S-a produs mare vâlvă la palat

Monarhia, în pericol? Nu este pregătită să devină regină. S-a produs mare vâlvă la palat

Prinţesa moştenitoare Amalia a Regatului Ţărilor de Jos susţine că nu este încă pregătită să fie regină.

Într-o biografie ce urmează să fie publicată înainte de împlinirea vârstei de 18 ani, pe 7 decembrie, prinţesa moştenitoare Amalia a Regatului Ţărilor de Jos a declarat că nu este încă pregătită să devină regină, cu toate că este dedicată unei vieţi în serviciul ţării sale, informează Reuters.

Cartea, lansată marţi şi scrisă cu aprobarea departamentului Serviciului de Informaţii al Guvernului (RVD) care se ocupă de relaţiile cu publicul pentru Casa Regală, oferă cea mai profundă perspectivă asupra vieţii şi caracterului Amaliei, fiica cea mare a regelui Willem-Alexander.

În afară de faptul că a excelat la şcoală – ceea ce se ştia – cartea dezvăluie că Amalia a fost chelneriţă cu jumătate de normă la o cafenea situată pe plajă. Proprietarul cafenelei obişnuia să o numească în glumă „regina cocteilurilor.

Ea relatează în carte că în cazul în care nu ar trebui să fie o viitoare regină, ar urma cariera de cântăreaţă, sau în domeniul echitaţiei.

În timp ce Casa de Orania rămâne populară în rândul majorităţii poporului olandez, monarhia s-a confruntat în ultimii cu mai multe critici.

Referitor la posibilitatea ca republicanii să o desfiinţeze, Amalia a declarat că poate accepta acest lucru. „Ei pot face acest lucru, desigur, după care voi continua să trăiesc şi eu”, a scris ea.

Familia regală este extrem de protectoare cu intimitatea sa în afara evenimentelor oficiale, iar Amalia a mărturisit că se simte jenată atunci când este recunoscută în timpul activităţilor sale de zi cu zi, spre exemplu la cumpărături. „Toată lumea te priveşte de parcă ai avea un peştişor auriu pe cap”, a spus ea.

Ea a menţionat că în cazul în care tatăl ei, în vârstă de 54 de ani, ar înceta din viaţă sau ar demisiona pe neaşteptate, îi va cere mamei sale, născută în Argentina, regina Maxima a Ţărilor de Jos, să îşi asume temporar tronul. „Însă, i-am spus tatălui meu: continuă să mănânci sănătos şi să faci multă mişcare”, a adăugat ea.

În prezent, prinţesa speră să îşi dedice anul de după absolvirea liceului unui stagiu în cadrul unei companii multinaţionale, înainte de începerea studiilor universitare, probabil la Leiden.