Anunț-bombă. La casa regală a Țărilor de Jos sunt permise căsătoriile de același sex. Ce spune moștenitoarea tronului

Anunț-bombă. La casa regală a Țărilor de Jos sunt permise căsătoriile de același sex. Ce spune moștenitoarea tronului Sursa: Pixabay

Prințesa olandeză Catharina-Amalia (17 ani), moștenitoare a regelui Willem-Alexander, se poate căsători cu o persoană de orice gen alege, fără a-și pierde dreptul la tron, a declarat marți premierul Mark Rutte.

La casa regală a Țărilor de Jos sunt permise căsătoriile de același sex. Așadar, prințesa moştenitoare a Ţărilor de Jos va putea să se căsătorească cu o persoană de oricare gen fără să îşi piardă dreptul de a urca pe tronul ţării, a anunţat marţi prim-ministrul olandez Mark Rutte. Principesa moștenitoare Catharina-Amalia, în vârstă de 17 ani, nu a făcut niciun comentariu în această privință și se știe puțin despre viața ei personală. Întrebarea adresată premierului a apărut după ce o carte publicată recent a susținut că regulile țării exclud posibilitatea unui cuplu regal de același sex.

Prinţesa Catharina-Amalia (foto), în vârstă de 17 ani, este moştenitoarea regelui olandez Willem-Alexander

Prim-ministrul Mark Rutte a răspuns unor întrebări care i-au fost adresate de Parlament în urma publicării recente a cărţii intitulate „Amalia, Duty Calls”.

Prințesa Amalia pozează în grădina palatului regal din Haga, Olanda.

În acea carte se afirmă că legislaţia mai veche pare să excludă posibilitatea ca un cuplu format din persoane de acelaşi sex să urce pe tronul Ţărilor de Jos. Totuşi, căsătoriile între persoane de acelaşi sex au fost legalizate în Ţările de Jos încă din anul 2001.

Ne puteți urmări și pe Google News

Anunţul a fost făcut de Mark Rutte în scrisoarea prin care a răspuns întrebărilor care i-au fost adresate de Parlament.

„Guvernul consideră că moştenitorul tronului poate să se căsătorească şi cu o persoană de acelaşi sex”

„De aceea, cabinetul nu este de părere că moştenitorul tronului sau regele ar trebui să abdice dacă el sau ea va dori să se căsătorească cu un partener de acelaşi sex”, a adăugat premierul olandez.

Spre deosebire de căsătoriile obișnuite, căsătoriile regale au nevoie de aprobarea Parlamentului. Membrii casei regale olandeze au renunțat uneori la locul lor în linia succesorală pentru a se căsători cu cineva fără permisiune.

Potrivit presei locale, căsătoriile regale au însă nevoie de aprobarea Parlamentului olandez, iar unii dintre membrii casei domnitoare au renunţat în trecut la locurile pe care le ocupau în linia de succesiune la tronul ţării, fie pentru a se căsători cu cineva fără aprobarea Parlamentului, fie pentru că era puţin probabil să obţină acea aprobare, scrie CNN